Home » ЗДРАВЕ » Как да увеличите ниското кръвно налягане, ако сте хипотоник?
Как да увеличите ниското кръвно налягане

Как да увеличите ниското кръвно налягане, ако сте хипотоник?

Въпреки че ниското кръвно налягане обикновено се счита за знак за добро здраве, понякога става твърде ниско, което води до проблеми.

В някои случаи натуралните решения помагат да се увеличи кръвното налягане и да се облекчат съпътстващите симптоми. В други случаи, медикаментите и терапевтичните процедури са необходими, за да се повиши налягането до здравословно ниво.

Кое кръвно се счита за ниско?

Ниското кръвно налягане е под 90/60. Въпреки това, повечето лекари смятат, че това е проблем само ако ниското кръвно налягане е придружено от съответните симптоми. При липса на симптоми ниското налягане не е опасно. Но ако се появят симптоми, това означава, че органите не получават достатъчно кръв. Ако това се случва твърде продължително, може да се стигне до сериозни последици, като например: шок; инсулт; инфаркт; бъбречна недостатъчност.

Повечето хора не се нуждаят от медикаменти или други медицински интервенции за повишаване на кръвното си налягане. Има много естествени начини за увеличаване на налягането.

Ето 9 от най-добрите, които избрахме от КОЧ:

1) Яжте повече сол.

Противно на популярните съвети, ниско-солените диети не са от полза за хора с ниско кръвно налягане. Ако кръвното ви налягане е ниско, опитайте умерено да увеличите приема на сол, за да го повишите.

2) Спрете алкохола.

Алкохолът може да намали още повече налягането, така че хората с ниско налягане не трябва да пият много алкохолни напитки.

3) Обсъдете вашето лекарство с вашия лекар.

Ниското кръвно налягане може да бъде страничен ефект на лекарствата, които приемате. Ако се появят симптоми на ниско налягане, след като започнете да приемате конкретно лекарство, го обсъдете с вашия лекар.

4) Кръстосвайте краката си, когато седите.

Когато седите с кръстосани крака, кръвното ви налягане се повишава. За хората с високо кръвно налягане това може да е проблем. Но с ниско налягане, седенето с кръстосани крака е лесен начин за увеличаване на налягането с минимални усилия.

5) Пийте вода.

Голямо количество вода помага да се увеличи обемът на кръвта, което ще премахне една от потенциалните причини за ниско налягане. Също така помага да се избегне дехидратацията.

6) Яжте често и по малко.

Яжте по-често, но на малки порции, за да увеличите ниското налягане. Когато ядете много, това води до рязко намаляване на налягането.

7) Носете компресивни чорапи.

Компресивните чорапи разпръскват кръвта в тялото, предотвратявайки постепенното ѝ задържане в краката. Компресивните чорапи се използват за облекчаване на болката и натиска, особено при разширени вени.

8) Избягвайте внезапни промени в позата си.

Когато човек с ниско налягане се надигне или се изправи рязко, може да се появи замаяност, дезориентация и дори припадък. Това е така, защото сърцето няма време да разпръсне достатъчно кръв в тялото и компенсира внезапната промяна на позата.

9) Научете се да разпознавате симптомите.

Както вече споменахме, ниското налягане е опасно само, когато са налице симптоми. В други случаи това е знак за добро здраве.

За да разберете, че имате проблеми с ниското кръвно налягане, трябва да изучите симптомите и да се научите да ги разпознавате.

Симптомите са:

виене на свят;
припадъци;
неспособност за концентрация;
замъглен поглед;
гадене;
умора.

Някои симптоми на ниско налягане се появяват само в изправено положение. Това се нарича ортостатична хипотония. Като правило, това не е опасно, освен ако рязката промяна на позата не води до силно намаляване на налягането.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?