Горещи новини

Как правилно да засаждаме и вкореняваме гроздови резници през ранната пролет, за да имаме добра реколта

Vkorenqvane na lozovi reznici

Градинарите препоръчват да започнете с вкореняването на лозови резници още от февруари. За да направите това правилно, следвайте правилата и тайните на вкореняването, които ще ви разкрием от Ко4.

Подготовка на резниците

Най-доброто време за събиране на резници е есента. По това време лозата е узряла добре, в резултат на което ще се вкорени добре.

Основни правила за подготовката

Съберете резниците през ноември, докато подрязвате лозите. Лозата трябва да е добре узряла и да има дебелината на химикалка. Отрежете така, че резникът да има поне 3-4 пъпки за по-нататъшно пълно развитие.

За по-добро съхранение, накиснете резниците във вода за един ден, след това ги изсушете, увийте ги във вестник и изпратете за съхранение в мазето или хладилника.

За да предотвратите изсъхването на резниците и загубата на влага, обработете върховете с разтопен восък.

Ако нямате време да подготвите резници през есента, можете да го направите през февруари, но е възможно пъпките да са замръзнали през зимата. Ето защо градинарите препоръчват да резниците да се накисват във вода за известно време и след това да се вкоренят.

[highlight]Подготовка на резници през февруари[/highlight]

Преди да вкорените резниците, трябва да ги наситите с влага. Това се прави по следния начин. Направете разрези отгоре и отдолу. След това ги потопете напълно в престояла вода за 2 дни. За да ускорите процеса, използвайте естествени стимуланти за растеж като мед или алое.

Ролята на почвата за резниците

Почвата играе много важна роля при отглеждането на резници. Градинарите препоръчват използването на обикновена почва, но с добавяне на дървени стърготини и различни азотни торове. В случай на неправилно подбрана почва, резниците могат да умрат.

Начини за правилно вкореняване на лозови резници

Има два начина за вкореняване. Първият е покълването във вода. Резниците, които са се вкоренили, благодарение на продължителното накисване, трябва да се поставят на топло място за бързото появяване на пъпки. Корените трябва да се появят след около месец.

Вторият метод е засаждането в земята веднага след накисването. При този метод, трябва да засадите резниците един по един, съветва 365 Новини.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Как правилно да засаждаме и вкореняваме гроздови резници през ранната пролет, за да имаме добра реколта"

Какво мислите?