Как правилно да използвате дървесната пепел в градината и в какви количества се нуждаят растенията?

Koga da izpolzvame pepel v gradinata

Дървесна пепел в градината – правилна употреба!

Днес от Ko4 ще говорим по-подробно за това как правилно да използвате дървесна пепел в градината. Пепелта е минерален остатък, образуван при изгарянето на различни органични вещества.

На първо място, това е добър отличен тор. Но той съдържа до 30 минерални компонента, включително много микроелементи: калий, калций, фосфор, магнезий, микроелементи – желязо, силиций, сяра, бор, манган и други.

Пепелта не съдържа азот, така че може да има отрицателно въздействие върху следните растения: ягоди, малини, касис, картофи.

Има два вида пепел: растителна и изгорена дървесина. Най-добрата пепел се получава при изгаряне на дърва за огрев и трупи, които не са имали плесен.

Важно: В никакъв случай не трябва да подхранвате растенията с пепел, получена след изгаряне на битови отпадъци.

Готовата пепел се съхранява в затворена кутия на сухо място.

Колко пепел се съдържа в различните съдове?

1 супена лъжица – 6 г пепел
чаша от 200 г – 100 г пепел
буркан от 0,5 л – 250 г пепел
буркан от 1 л – 500 г пепел

Как да приготвите разтвор от пепел?

Пепелта трябва да се използва в правилните пропорции, за да не навреди на растенията. За да приготвите класически разтвор на пепел, смесете 1 чаша пепел с 10 литра вода. След това, използвайте разтвора за подхранване на растенията под корен.

Подхранване на разсада с пепел

Разсадът се нуждае от повече полезни микроелементи за активен растеж, така че подхранването с пепел е чудесен вариант. За да направите това, разсадът се поръсва с малко пепел на всеки 10 дни. Този метод не само укрепва растението, но също така предотвратява появата на различни вредители.

Преди да засадите разсада на открито, сложете във всяка дупка 1-2 супени лъжици суха пепел. Това ще подхрани почвата и ще помогне на растенията да се вкоренят по-добре.

Подхранване на краставици и тиквички с пепел

1 чаша пепел трябва да се добави към леглата с тиквички, краставици и тикви. След това, прекопайте земята и добавете 1 супена лъжица във всяка дупка, където са засадени семената. Желателно е да добавяте по 1 чаша на 1 квадратен метър до средата на лятото.

Подхранване на домати и чушки с пепел

Трябва да прекопаете почвата и да добавите пепел към земята в следните пропорции: 3 чаши пепел на 1 квадратен метър, ако засаждате разсад, след това поставете шепа пепел във всяка дупка. Доматите и чушките също могат да се подхранват по време на вегетацията.

Подхранване на лук и чесън с пепел

Преди засаждане на лука и зимния чесън добавете 2 чаши пепел на 1 квадратен метър, прекопайте. През пролетта – 1 чаша на 1 квадратен метър – разхлабете почвата.

Подхранване на картофи с пепел

Във всяка ямка добавете 2 с. л. пепел преди засаждането на картофите. Добавете 1 с. л. пепел на квадратен метър земя по време на прекопаване на почвата. По 2 с. л. пепел се добавя под храста по време на вегетацията.

Картофените клубени могат да бъдат поръсени с пепел при засаждането – това ще ги предпази от вредители.

Подхранване на зеле с пепел

При прекопаване на почвата добавете 1-2 чаши пепел на квадратен метър, а при засаждане на разсада – една шепа във всяка дупка.

Подхранване на моркови и цвекло с пепел

Преди засяването на тези култури в почвата се добавя 1 чаша пепел на квадратен метър. След поникването е необходимо веднъж седмично да се поръсват леглата от моркови и цвекло с пепел преди поливане на растенията.

Подхранване на дърветата и храстите с пепел

Пепелта е отличен тор при засаждане на разсад от овощни дървета. В този случай трябва да поставите в земята на дълбочина 10 см пепел в следните пропорции: 100-150 г пепел на 1 квадратен метър. Възрастните дървета трябва да се подхранват не по-често, от веднъж на четири години. В този случай добавете около 2 кг пепел в кръга около ствола.

Дървесна пепел в градината - правилна употреба

Можете също така да приготвите запарка от пепел и да напръскате листата с нея – това е най-добрата профилактика на различни болести и вредители.

Подхранване на цветята с пепел

Пепелта може да се използва за подхранване на рози, лилии, клематиси, гладиоли и божури. Още преди засаждането на разсада във всяка дупка трябва да се поставят 5 г пепел. Ако цветята са нападнати от вредители, напръскайте ги с разтвор от пепел и сапун.

Какво не бива да правите?

Не смесвайте пепелта с азотни торове, както и с оборски тор, птичи тор и суперфосфат. Химичната реакция на такива съединения е неблагоприятна, така че всички тези вещества трябва да се прилагат отделно.

Най-голяма нужда от такъв тор имат тежките и подзолисти почви, тъй като пепелта съдържа вар, която винаги намалява киселинността на участъка.

Източник: Букварче

Твоят коментар

Be the first to comment on "Как правилно да използвате дървесната пепел в градината и в какви количества се нуждаят растенията?"

Какво мислите?