img
Home / ЗДРАВЕ / Как трябва да мием плодовете и зеленчуците правилно

Как трябва да мием плодовете и зеленчуците правилно

/
/
/
399 Views

Хигиената по време на пандемията от коронавирус е от още по-голямо значение, припомня КОЧ.

Не че преди това не сме си мили ръцете, но със сигурност не сме полагали толкова специални грижи да почистим всичко, до което се докосваме навън.

Звучи като научна фантастика да мислим за почистване на всеки продукт след пазаруване, дезинфекция на обувки или мобилни телефони, когато влизаме вкъщи, но много от нас вече го приемат като част от рутината си. И наистина трябва да бъдем особено внимателни, особено с пресните продукти.

За плодовете и зеленчуците винаги е било важно да бъдат много добре измити – не само сега, заради COVID-19. Причината е, че нямаме никаква представа дали средата, в която са отглеждани, няма патогенни микроорганизми и химически елементи, които водят до замърсяването им. Затова колкото по-старателно ги измием, толкова по-добре за нас.

Хигиенни навици при покупката

Специалистите препоръчват да внимаваме избраните в магазина плодове и зеленчуци да са без следи от наранявания, а повърхността им да е здрава и чиста. Добре е да не докосваме продуктите, ако няма да ги вземем, и винаги да ползваме ръкавици за еднократна употреба.

Когато сме вкъщи

Експертите препоръчват внимателно да измием ръцете си, преди да се заемем с миенето на продуктите. Трябва да сме сигурни също, че кухненските повърхности, където ще готвим, са добре почистени, особено ако сме поставяли покупките върху тях.

Безопасно измиване, стъпка по стъпка

От Hola препоръчват първо добре да измием плодовете и зеленчуците под течаща вода, дори и да имаме намерението да ги белим след това, тъй като това предотвратява преминаването на замърсяването от ножа към храната.

Ако плодовете и зеленчуците са с твърда кора, хубаво да не разчитаме само на миенето с ръце, а да ги минем с специфична четчица или гъба. Такива са моркови, репички, картофи, портокали, лимони, пъпеши и т.н.

Ако ще ядем плодовете и зеленчуците с кората или ще ги консумираме директно, като например маруля и спанак, трябва да ги измием наистина перфектно. За целта се препоръчва първо да ги накиснем за 10-12 минути, като към водата може да добавим и чаена лъжичка сода за хляб или няколко капки оцет. След това изплакваме обилно под течаща вода. Плодовете и зеленчуците с твърда кора се изсушават с кухненска хартия, пише lifestyle.bg.

Почистването при листните зеленчуци и при кръстоцветните зеленчуци (броколи, карфиол или зеле) е различно. В първия случай трябва да го направим внимателно, лист по лист, за да се елиминират възможни останки от почва. Най-външната част трябва да бъде и отстранена, тъй като обикновено тя е и повредена. Препоръчително при кръстоцветните зеленчуци е първо да ги потопим във вода за няколко минути, а след това да ги изплакнем под течаща.

Що се отнася до по-малките плодове и тези с пореста структура, хубаво е да използваме гевгир, като ги оставим под течаща вода, докато внимателно ги измиваме с ръце. По този начин мием ягоди, грозде, боровинки, грах, боб и други.

здравето

Твоят коментар
Твоята оценка
Общо гласували

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook