Горещи новини

Как циганката Ружа открадна $4 милиарда

Как циганката Ружа открадна $4 милиарда

Ружа Игнатова, жената, която успя да направи фамозна международна измама, измъквайки рекордните близо $4 милиарда от наивни вложители на „виртуалната валута”, измислена от нея – OneCoin, се оказа с ромски произход, дочу HotArena. Въпреки че самата тя старателно се опитва да скрие този факт, нейни бивши служители разкриват пред „Уикенд”, че „доктор Ружа”, както обича да се представя измамницата, е автентична циганка. Тя произхожда от стар ромски клан от плевенските села. Родителите й обаче емигрират в Германия още през 1990 г. и бързо успяват да се интегрират.

Самата Игнатова има германско гражданство и твърди, че е завършила право и икономика – факт, който мнозина днес поставят под съмнение. Аферистката настоява също, че е защитила докторантура в Оксфорд. Между 2009 и 2011 г. e била управител на „Си Ес Ай Еф файненшъл сървисиз”, собственост на инвестиционния фонд CSIF. През 2012 г. Ружа Игнатова и баща ѝ Пламен са замесени в скандал около германското металургично предприятие „Гюзверк Валтенхофен” в Бавария. Татко й Пламен Игнатов, бивш изпълнителен директор на завода, е проверяван заради фалита на компанията и заради съмнения в източване на средства.

Междувременно Ружа Игнатова се „завръща” в България с нов бизнес и репутация. През декември 2014 г. циганката е обявена за „Бизнесдама на годината” – конкурс, организиран от Евгени Минчев в хотел „Шератон”. Въоръжена с милиони, тя започва с размах да изкупува серия от луксозни имоти в центъра на София, сред които славния ресторант „Крим” на ул. „Славянска”, сграда на площад „Славейков”, къщата на Димитър Моллов пред Народното събрание и др. Още тогава в свое разследване „Уикенд” алармира, че необяснимото й богатство се дължи на измама на лековерни служители и рано или късно пирамидата ще гръмне.

Основаната през 2014-а от д-р Ружа Игнатова OneCoin e „фалшива криптовалута”, привлякла „около 4 млрд. долара глобално от жертви”. Това гласи тезата на прокурори в Манхатън, САЩ по делото срещу американския адвокат на измамницата – Марк Скот. Юристът беше арестуван през есента на 2018-а и обвинен в пране на около 400 млн. долара постъпления от „престъпната схема” между 2016 и 2018 г. Според разследването в Щатите поне $1,2 млрд. са били изпрани в над 20 държави. За две години (от последното тримесечие на 2014-а до септември 2016-а) компанията на Игнатова имала печалба от 2,23 милиарда евро (2,51 млрд. долара) от продажбата на валута за 3,35 милиарда евро (3,77 млрд. долара), установило разследването.

Проблемите на Ружа Игнатова със съдебните власти започват преди 4 години най-напред в Германия, където разпространението на уайнкойни бе забранено. В схемата на 38-годишната българка с германски паспорт участва и майка ѝ Веска. Предполага се, че те са успели да измамят около 3 милиона души, които закупили обучителни пакети за криптовалутата ОneCoin. След това придобили и самата криптовалута.

По искане на Германия специализираната прокуратура, ДАНС и ГДБОП проведоха преди година акция у нас, при която са иззети сървъри, ползвани за криптовалутата. При операцията бяха разпитани 50 души. Тогава ОnеСоіn пpeycтaнoви дeйнocтта си в Бългapия и зaпoчнa дa изпoлзвa бaнĸитe в чyжбинa, зa дa извъpшвa пpeвoди oт yчacтницитe.

OneCoin се развива по подобие на мултилевъл маркетинг през платформа за „виртуална валута”.

Борсата за добив на монети не е публична, за да започне потребителят да „копае”, а трябва да плати входна такса. Такси се събират и за „пакети” с обучителни курсове за привличане на нови клиенти на OneCoin. В първото изслушване по делото в САЩ срещу адвоката Марк Скот обвинението очертава само в най-общи линии разкритията. Прокурорите само загатват с какво разполагат като доказателства, което до голяма степен съвпадат с тезите на критиците на OneCoin. Още при информацията за ареста на адвоката от схемата тръгнаха коментари, че компанията „не е имала и към момента няма отношения с г-н Марк Скот”. „Постъпленията на OneCoin не са генерирани от мултилевъл маркетинг дейност. В този ред на мисли постоянното сравняване на OneCoin със схеми „Понци“ от законова гледна точка не е коректно и не отговаря на действителността”, се казва още в изявлението. Според прокурорите ролята на адвоката в тази схема е била, че той като правоспособен юрист заедно с други лица създавал фондове със сметки на Каймановите острови и в Ирландия, като през тях са изпирани постъпления от криптовалутната измама.

„Това е хибридна „Понци“ пирамидална схема.

Фалшива криптовалута, която, доколкото нашето разследване прецени, няма истински блокчейн и повечето инвеститори не са имали възможност да върнат парите си, след като веднъж са ги вложили в тези монети. Има елемент на „Понци схема“ просто доколкото са плащани комисиони на промотиращите я с цел да се набират повече жертви”, обяснява прокурор Джулиета Лазаро пред съдията.

По нейните думи след изпирането на парите повечето от сумите са изпращани обратно на основателите на схемата. „За тази цел той е лъгал пред банки и администратори, като е давал грешна информация откъде идват парите. Както сме изложили в писмото си, той е твърдял, че парите постъпват в хедж фондовете от група европейски семейства и компании, които той познава от години”, казва тя, като уточнява, че разследването е показало, че те идват само от постъпления от измамната схема.

Отделно според обвинението Скот е превел и около 15,5 млн. долара по свои собствени сметки,

като тези пари са използвани за покупка на имоти, луксозни превозни средства, часовници и др. Той е разполагал с множество сметки – лични и на фирми, където е посочен като единствен управител, като покрай ареста му са запорирани 25 от тях в САЩ и в чужбина. Също така са конфискувани яхта и поръчково порше. От делото става ясно още, че при обиска на дома на Скот са иззети обемни доказателства – както хартиени, така и електронни. Прокурорите разполагат с банкови и финансови разпечатки, мейли, административни и регистърни документи, телефонни записи, разговори по електронна поща и WhatsApp, GPS данни и промоционални материали за криптовалутата. „Регистрирахме си сметка в криптовалутната схема под прикритие, така че имаме материали и оттам”, разказва Лазаро.

На базата на всичко това се иска постоянното задържане на Скот.

Прокурорите виждат обосновани мотиви да се укрие, предвид че за извършеното деяние го грози тежка присъда заради големия размер на изпраната сума. „Имаме и доказателства за комуникация със съучастниците за дейността му тук. Така че обвиняемият има силни мотиви да избяга и всъщност съучастниците му може да са в положение да му съдействат за това. Разследването показа, че един от съучастниците най-вероятно е избягал в юрисдикция, където няма договор за екстрадиция със САЩ”, коментира Лазаро.

От думите ѝ не се разбира за кого се говори и дали става въпрос за Ружа Игнатова. Самата тя не се е появявала публично от повече от година, като оттогава често по промоционални събития на OneCoin се появява и брат ѝ Константин Игнатов, който бе арестуван на 6 март на летището в Лос Анджелис при опит да избяга от страната. До края на 2017 г. семейството имаше и преки връзки с българските компании, обслужващи OneCoin, в чието управление и собственост влизаше майката на Ружа – Веска Игнатов. Тази връзка също бе прекъсната и сега част от компаниите са прехвърлени на младежи без друга корпоративна история, а друга част, които притежават централата на OneCoin и още няколко имота в София, бяха прехвърлени на дружество на финансиста Емил Хърсев, който твърди, че в тях той представлява неназован клиент.

Според публикации в тайландски медии след ареста на Скот едно от някога водещите лица около криптовалутата – Себастиан Грийнуд, е задържан в Банкок и екстрадиран в САЩ. Засега няма информация повдигнати ли са му обвинения и какви точно.

Междувременно в структурата на българските дружества около OneCoin отново има промени в собствеността. В края на миналата година притежател на основното дружество „Уан нетуърк сървисес” и още няколко, както и техен управител става неизвестният Ангел Бояджиев. Преди това в началото на 2018 г. се беше стигнала до куриозната ситуация, в която цялата структура нямаше собственик – няколко ЕООД-та се притежаваха едно друго в кръг. Според данните в Търговския регистър Бояджиев купува едно от тях – „Артефикс Европа”, на 7 декември 2018 г. срещу 100 лв. Така той се оказва собственик по веригата надолу.

Заради грандиозната финансова пирамида с криптовалутата OneCoin 38-годишната аферистка Ружа Игнатова е с пет повдигнати обвинения.

Четири от тях – присвояване, участие в организирана група за присвояване, измама с ценни книжа и пране на пари, се наказват с 20 години затвор, а петото – съучастие в измама с ценни книжа, може да и донесе до 5 години затвор. Странното е, че хитрушата е в неизвестност вече близо 2 години. Според разследващите ромката от Плевен напуснала България през октомври 2017 г. с полет на „Райън еър” за Атина, но след това няма сигурна информация за движението ѝ. Това породи слухове, че д-р Игнатова може и да не между живите, за да се прекъсне връзката с мафията над нея. Смята се, че съдружници в пирамидата са бивши босове на групировката ВИС-2.

Брат ѝ – 33-годишният Константин Игнатов и 50-годишният адвокат Марк Скот засега имат само по едно обвинение,

което може да им „донесе” до 20 години затвор. За българина се твърди, че участвал в организирана група за присвояване, а за американеца – че прал пари. Преди броени дни обаче бе лансирана версията, че обявената за международно издирване от властите в Германия докторката прекарала лятото на 2017-а напълно свободно в Созопол. „Виждахме я редовно, остана доста време, а яхтата ѝ зимува тук. Забелязва се отдалече, защото е най-внушителна сред останалите на пристанището”, алармира предприемач от Созопол. Той видял за последно Игнатова през август същата година. Бизнесдамата със съмнителен профил била забелязвана да се разхожда из центъра на Стария град, но повечето време прекарвала на яхтата, на която често посрещала гости и вдигала шумни партита. Според созополци основателката на виртуалната валута притежавала и имот на Буджака.

ХотАрена

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Как циганката Ружа открадна $4 милиарда"

Какво мислите?