Home » ЗА ДАМИТЕ » Като застудее винаги първо за туршийка се сещам и приготвям в бидон. Хрупкава и свежа – Един път!
Като застудее винаги първо за туршийка се сещам и приготвям в бидон-Хрупкава и свежа-Един път!

Като застудее винаги първо за туршийка се сещам и приготвям в бидон. Хрупкава и свежа – Един път!

Необходими продукти за туршията

Тази рецепта сме изпробвали в малко бидонче с вместимост от 10л, но вие лесно може да промените пропорциите и да я приспособите за вашия съд и неговата вместимост.

Зеленчука, който предварително успяхме да натъпчем плътно в бидончето излезе 6 килограма, затова и разписваме рецептата за съответното количество зеленчуци.

  • 1 кг. зелени домати;
  • 1.5 кг. цветно зеле;
  • 1.5 кг. моркови;
  • 1.5 кг. камби;
  • 0.5 кг. чушки;
  • 1 връзка целина;
  • магданоз по желание.

Съставки за саламурата на мешана туршия в бидон

  • 6 л. вода;
  • 400мл оцет;
  • 360 гр морска сол.

Подготовка на зеленчуците и подреждане

Зеленчуците се избират зрели и не твърде меки. За морковите е добре да са средни по размер. Избираме и зелени, но не прекалено твърди домати, може и да са леко порозовели, но все пак да имат онази твърдина. Червени или зелени чушки по избор, цветно зеле и връзка целина. По желание, може да сложите и малко магданоз.

Подреждате на дъното на бидона добре измитите зеленчуци, като между редовете слагаме целина и магданоз.

Пробождате с вилица за по-добро проникване на саламурата

Камбите и чушките е добре да прободете с вилица в основата до дръжката на няколко места, за да може да навлезе саламурата по-лесно.

Приготвяне на саламурата за мешана туршия в бидон

Саламурата се приготвя от вода, оцет и сол в посочените количества. Загрявате вода на котлона, след което слагате оцета и солта и кипвате разтвора. Разбърквате до разтваряне и оставяте настрана да изстине.

Това е правилния начин, но ако бързате, може да разтворите солта и оцета в само един литър вода и да кипнете, след което да долеете останалото количество вода. Така няма да чакате да изстине саламурата, което би й отнело поне два часа.

Когато е вече хладна изливате саламурата в бидончето, уверявате се въздуха е излязъл, като притискате зеленчука отгоре с лозови клечки, или други дъсчици и затваряте леко с капака.

За най-добри резултати осигурете температури от 15 до 21 градуса за средно 21 дни за да протече правилно ферментацията, след което слагате на хладно място, за препоръчване под 15гр. по целзий.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?