Home » ЗА ДАМИТЕ » Комшийката този път успя да ми затвори устата: Такава вкусотия не сте опитвали! Вижте как се прави сладкиш „Мамино детенце“
Сладкиш мамино детенце

Комшийката този път успя да ми затвори устата: Такава вкусотия не сте опитвали! Вижте как се прави сладкиш „Мамино детенце“

Този лесен ябълков пай е достойно попълнение в списъка ви с любими рецепти.

Когато го приготвяте за първи път, може да се притесните дали ще се получи, но винаги ще става точно такъв, какъвто го виждате на снимката! Прекрасната разрязана ябълка напомня за тропически десерт, а сладкият пълнеж – на плодово суфле.

Основното нещо за тази рецепта е да изберете най-подходящия сорт ябълки: те трябва да бъдат сочни, зелени, кисели. Ако следвате точното количество на продуктите, посочени в рецептата, няма шанс паят ви да не се получи! Не забравяйте, че трябва да го сервирате охладен! Никой не би останал равнодушен при красивия му вид!

Ябълков пай на фурна: Продукти за тестото:

100 грама масло
100 грама извара
100 грама захар
200 грама брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер
щипка сол
Съставки за ябълковия пълнеж:
4 ябълки
2 супени лимонов сок
80 грама стафиди
2 супени лъжици коняк (може да се замени с портокалов сок)

Съставки за сметановата заливка:

200 грама сметана (25% мазнини)
2 яйца
1 супена лъжица захар
ванилия на върха на ножа
2 супени лъжици нишесте

Начин на приготвяне:

Накълцайте с нож маслото върху дъска за рязане. Пресейте брашното, смесено с бакпулвера. Омесете тесто с маслото, захарта, изварата, солта и брашно. Увийте тестото в найлоново фолио и го оставете за 30 минути в хладилника.

Вземете стафидите и ги залейте с коняка или портокаловия сок. Измитите ябълки нарежете на 4 парчета и ги поръсете с лимонов сок, за да не потъмнеят. 6 четвъртинки отделете за украса. Направете им напречни разрези. По време на готвенето ябълките ще се разгърнат подобно на красиво ветрило. Останалите ябълки нарежете на кубчета. Добавете захарта, малко лимонов сок и варете за известно време, докато омекнат, на слаб огън.

Вземете тестото от хладилника, разточете го и с него покрийте намазана с масло форма. Поставете формата с тестото в предварително загрята на 180 градуса фурна за 10-12 минути.

Смесете сметаната, яйцата, захарта, ванилията и нишестето до хомогенна смес. Възможно е да добавите 1 чаена лъжичка настъргана лимонова кора: така ароматът на пая ще бъде още по-изискан…

Разпределете задушените ябълки по повърхността на тестото, изсипете и стафидите. Възможно е да добавите допълнително орехи по желание. Внимателно поставете отгоре нарязаните на ветрило ябълки.

Изсипете сметановата заливка и печете на 200 градуса за около 25 минути. Готовият пай може да поръсите с пудра захар или кокосови стърготини! Най-добре е да приготвите ябълковия пай в неделя или на някой празник, така че той тържествено да украси празничната ви трапеза и да ви зарадва с уникалния си вкус!

Споделете с приятелите си тази рецепта, а ще останат доволни със сигурност! / KO4.bg

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?