Горещи новини

Космическият глас Валя Балканска издаде кои са трите ЦЕЛЕБНИ БИЛКИ, които я пазят от вируси и високо кръвно:

Eto kak se pazi ot virysi Valq Balkanska

Името на Валя Балканска трябва да е познато на всеки българин. Именно нейният глас лети в Космоса с легендарното й изпълнение на „Излел е Дельо хайдутин“, което я превърна в световна музикална звезда.

Както е известно с „Вояджър 1“ и „Вояджър 2“ в Космоса бе изпратена т.нар. златна плоча, съдържаща записи на звуци и снимки, изобразяващи разнообразието на живота и културите на Земята. В плочата, редом с произведения на Бах, Бетовен, Моцарт и Стравински е и българската народна песен „Излел е Делю хайдутин“ в изпълнение на Валя Балканска.

Родопският славей, както още я наричат, през първите дни на януари навърши 82 години, продължава да кипи от енергия и да кръстосва България и света за срещи с многобройната си публика. Народната певица, чийто глас лети в Космоса, споделя, че разчита на чудесата на природата, за да поддържа крепко здраве. Не си спомня да е хващала грипове и вируси, дори Ковид-19 преди две години изкарала на крак. Според нея това се дължало на целебните билки, които всеки ден пиела.

Валя Балканска

Валя не признава газираните напитки. Единственото, което консумирала легендарната народна певица, са чаят и водата.

„Кола и швепс не помирисвам. Утолявам жаждата си с отвара от липа, риган и мащерка. Сама си бера билките, които слагам в джезвето. Купешките чайове изобщо не са ми любими. Тези три билки са дар от Бога. Съветвам всички да ги пият. Правят чудеса“, споделя изпълнителката на „Излел е Дельо хайдутин“.

чай от липа

Пълният с полезни свойства и вкусови качества чай от липа може да намерим целогодишно. Жълтите цветчета се сушат лесно, а намирането им е почти без проблем. Още нашите предци са използвали чай от липа за медицински цели. Той понижава кръвното налягане, редуцира болката, подобрява храносмилането и съня, бори се с настинката и успокоява нервната система.

чай от риган

Риганът пък действа отхрачващо, стимулиращо храносмилането. Премахва спазмите при болки в стомаха и червата и при метеоризъм. Билката има и нервноуспокоително действие. Лечебните свойства и ползи на ригана са познати още от древността, когато гърците са го наричали „радост от планината“. Риганът се използва при респираторни заболявания: бронхит, магарешка кашлица, бронхиална астма, пневмония.

чай мащерка

От векове мащерката също е позната по нашите земи като силно лековита билка. Тя е дребно растение с ароматни цветове, чийто аромат не може да бъде сбъркан. Растението е многогодишно, което прави отглеждането му за лечение относително лесно. Освен това някои от видовете мащерка се използват и в кулинарията в десерти, сосове и сладки кремове.

Една от най-важните ползи от ароматната билка е това, че облекчава кашлицата. Тя е и причината чаят от мащерка да е толкова полезен през зимния сезон, когато респираторните заболявания са в своя пик. Етеричните масла са силно естествено средство срещу кашлицата. Освен това мащерката понижава кръвното налягане и холестерола.

Това в сезона, в който похапваме повече и обикновено консумираме повече алкохолни напитки, е безценно за организма. Самата Валя Балканска признава, че според нея тайната на дълголетието ѝ се крие и в храната, която слага на трапезата си. От дълги години тя живее в своето ранчо в Родопите, където отглежда плодове и зеленчуци.

Задължителна за нея е консумацията на боб, домашна реколта. Фасулът е изключително богат на фибри, а те са в основата на това да се чувстваме пълноценни и енергични независимо от възрастта. В допълнение той е силно оръжие в борбата с диабета и за сваляне на лошия холестерол.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Космическият глас Валя Балканска издаде кои са трите ЦЕЛЕБНИ БИЛКИ, които я пазят от вируси и високо кръвно:"

Какво мислите?