img
Home / БЪЛГАРИЯ / Култовото „И почвам да бегам, бате“ влезе в устата и на Слави Трифонов

Култовото „И почвам да бегам, бате“ влезе в устата и на Слави Трифонов

/
/
/
874 Views
 • Слави Трифонов коментира отлагането на електронното управление в страната, за което обаче вече са похарчени милиарди:“Уважаеми зрители, не знам дали знаете, но според данни на Българската стопанска камара – от 2002 г. до днес България е пръснала около 2 милиарда лева за електронно управление. В резултат на тия пръснати 2 милиарда, електронни услуги предлагат едва 20% от българските администрации. За сведение – за най-доброто електронно правителство в Европа Естония е похарчила 25 милиона евро.

  Основна причина за невъзможността ние, българите, да ползваме електронни услуги, предоставени от държавата, е липсата на лични карти с електронен чип. Такава лична карта с чип отдавна трябваше да има всеки български гражданин и той да може да я ползва като електронен подпис. Карти с чип няма, но и двата милиарда ги няма. Така, да обобщим – нямаме електронно правителство и електронни услуги, щото няма карти с чип.

  Сега, какво още нямаме заради липсата на такива документи за самоличност? Дали се досетихте? Фамозната Централна избирателна комисия препоръча електронното гласуване да се отложи, докато не се въведат личните карти с чип. На депутатите тази препоръка от ЦИК им дойде „тамън-тамън“, както пее един рапър, и те с едно гласуване елиминираха конкретния срок, в който да бъде въведено електронното гласуване. Припомням – имаше конкретен срок, записан в закон. Според този закон електронно гласуване трябваше да има на евроизборите през май догодина.

  Припомням и друго – на Национален референдум, проведен, забележете – през октомври 2015 година, 70% от българските избиратели гласуваха „за“ електронното гласуване. Изминаха три години, уважаеми зрители, и никой не иска да се съобрази с волята на българските избиратели, с волята на суверена.

  Въобще, българските политици, като чуят „електронно гласуване“, и почват да бегат, бате! Но пък харченето на пари си върви – през май миналата година агенция „Електронно управление“ усвои един милион и половина лева за проект за изграждане на Пилотна система за електронно гласуване. Този проект трябваше да е готов в края на тази година, но от агенцията обявиха, че ще е готов в края на другата година. Евентуално. Едно от оправданията и тук е липсата на лични карти с чип.“

  Слави припомни заглавия от медиите, от които се вижда как върви през годините ангажиментът и обещанието на политиците да има лични карти с чип:

  Заглавие 1: „Личните карти с чип от 2017 година, ще подаваме заявления онлайн“

  Заглавие 2: „Новите лични карти с чип от 1 януари 2018 година.“

  Заглавие 3: „Електронни лични карти – да, но не сега! Отлагат ги за 2019 година“.

  Заглавие 4: „Новите електронни документи – най-рано през 2020 година“.

  „Уважаеми зрители, Естония има най-доброто електронно правителство, а естонците до ден днешен продължават да си гласуват онлайн. Освен това, не знам дали знаете, но в Исландия написаха Конституцията си по интернет. Гражданите излъчиха партийно независими личности, които да напишат Конституцията. Всичко се излъчваше онлайн, като в реално време всеки исландски гражданин имаше възможността да направи свои предложения.

  У нас обаче 16 години не може да се създаде адекватно работещо електронно управление, над 4 години не са достатъчни да се направят лични карти с чип и над 3 години не са достатъчни да се приеме волята на гражданите да има електронно гласуване. Целият свят се развива. … Важно е българите да сме част от технологиите на света. Всичко цикли като забил компютър „Правец“. А защо? Защото, според въпросните политици, така се пазела стабилността.

  Уважаеми зрители, уважаеми съграждани, уважаеми сънародници, като слушате всичко това – абе, не ви ли идва да направите нещо?“ – коментира Слави Трифонов.

  Излъчен беше и видеоматериал за партийните субсидии, от който става ясно, че към 40-те милиона партийни пари на влог, през 2019 г. към тях ще се добавят още 32 милиона от субсидии.

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook