Home » ЗА ДАМИТЕ » Лампичката за горивото свети, колко километра може да изминете още (ТАБЛИЦА ПО МАРКИ И МОДЕЛИ)
Лампичката за горивото свети, колко километра може да изминете още (ТАБЛИЦА ПО МАРКИ И МОДЕЛИ)
Лампичката за горивото свети, колко километра може да изминете още (ТАБЛИЦА ПО МАРКИ И МОДЕЛИ)

Лампичката за горивото свети, колко километра може да изминете още (ТАБЛИЦА ПО МАРКИ И МОДЕЛИ)

Разбира се, повечето шофьори не допускат лампичката за горивото да светне, което е предупреждение, че то е на привършване в резервоара. Това е подсказка, че е време да зареждаме колата.
Но трябва ли веднага да поемем към бензиностанцията? Колко време и път може да изминем, преди да е свършило окончателно горивото.? Днес ще ви покажем една таблица за много модели автомобили, която дава подробна информация за това колко гориво остава в резервоара, след като на таблото светне лампичката.

Имайте предвид, че някои стойности в таблицата може да се различават леко от действителните. Но средните значения са: автомобилите, след като светне лампичката за горивото, все още могат да карат около 50 километра, докато SUV и кросоувърите, които обикновено имат по-вместителни резервоари за гориво, могат да изминат около 150 километра.

Това означава ли, че шофьорите може да не бързат да зареждат, когато на таблото светне лампичката? Да, но не бива да допускат това предупреждение да светне повторно, защото има реални опасности, ако карат с малко гориво  в резервоара.
Ако зачести такова шофиране, може да излезе от строя катализаторът, което води до сериозни финансови разходи.

Не бива да се пътува с малко гориво в резервоара, защото може да повреди и горивната помпа. Причината е, че в горивата има различни фракции, които се утаяват на дъното на и рискуваме такава утайка да влезе в горивната система, засмукана от горивната помпа. Особено когато горивото напълно изчерпва. При нормално ниво на гориво този риск от замърсяване на горивната система е минимален.

Така че, ако не искате да разваляте колата си, я зареждайте редовно.

Ето и таблицата. Данните в нея са за автомобили, произведени до 2015 г. включително.

 

 

Източник: auto.blitz.bg

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?