Новините на фокус
Home » KO4 STORY » „Лекарят на бедните“ – историята на едно „златно“ сърце.
"Лекарят на бедните" - историята на едно "златно" сърце.

„Лекарят на бедните“ – историята на едно „златно“ сърце.

На 28 юли 2020 г. в Египет на 76-годишна възраст почина Мохамед Машали, известен като „Доктора на бедните“.

Той завършва медицинско училище през 1967 г. и повече от 50 години лекува безплатно бедните в клиниката си в Танта и дори им дава пари за закупуване на лекарства.

Дори от по-състоятелните си пациенти Машали взимал само 10 паунда (по-малко от долар). Стотици пациенти се редяли всеки ден пред скромната му клиника и д-р Мохамед работел от ранна сутрин до късно през нощта, за да прегледа и лекува възможно най-голям брой хора.

Мохамед Машали нямал кола, дори мобилен телефон и въпреки напредналата си възраст всеки ден ходел пеша от вкъщи до клиниката.

Мохамед МашалиВеднъж един от богатите хора от Персийския залив, след като научил за историята му, дарил 20 хиляди долара на Машали и му дал кола.

Но една година след завръщането си в Египет филантропът открива, че Мохамед е раздал парите на бедните си пациенти и е продал колата, за да купи анализатори за безплатен анализ на пациентите си с приходите.

Мохамед Машали казва, че след като е завършил медицинския колеж, е научил, че баща му е пожертвал разходите, които трябвало да бъдат за неговото лечение, за да може синът му да учи за лекар.

„Затова обещах на Бог да не взема нито пени от просяк или нуждаещ се“, споделя „Лекаря на бедните“.

„Бъди човек преди да станеш лекар!“ – това било житейското мото на Мохамед Машали.

лекарят на беднитеБез да е натрупал физическо състояние, но блажен и с благодарност за десетките хиляди животи, които е спасил, „Лекаря на бедните“ се пренесъл в друг свят…

Източник: Wikipedia

Твоят коментар
Твоята оценка
Общо гласували

About Цветан Славчев

Какво мислите?

Ko4.bg във Facebook