Home » KO4 STORY » Майка от Бургас написа трогателно писмо до малкото си момиченце, което то да прочете в бъдещето
Майка от Бургас написа трогателно писмо до малкото си момиченце, което то да прочете в бъдещето
Майка от Бургас написа трогателно писмо до малкото си момиченце, което то да прочете в бъдещето

Майка от Бургас написа трогателно писмо до малкото си момиченце, което то да прочете в бъдещето

Майка от Бургас трогна Фейсбук с писмото, което написа до дъщеря си. То е послание за нея от бъдещето. Сега нейното малко момиченце е на 4 години, а писмото е написано до нея за времето, когато вече ще е студентка.

Ето какво пише Кристина Божинова:

Скъпа дъще,

Днес изобщо няма да ти говоря за учене. Предполагам, че в последните години съм го правила достатъчно, а и в университета вече е крайно време да си разбрала колко е важно обучението.  Но за да е стойностен един човек, той не трябва просто да е обучен добре. Трябва да има правилно отношение към нещата. Честно казано, смятам, че във времето, в което живеем, в държавата, в която живеем, за младите момичета изграждането на това правилно отношение е трудна задача. Но ти ще се справиш.

Не забравяй, че най-ценно е отношението, което ще получиш в живота си. Не пари, не власт, не слава, а отношение. Само то ще те кара да се чувстваш добре и на място или ще те захвърли в дупка, от която трудно се излиза. А един човек, който се чувства добре и на място, може да постигне каквото поиска. Отношението към теб ще бъде определено от твоето отношение към света. Затова не забравяй, че…

… На обществото дължиш добро възпитание заради мен. Но уважение не дължиш на никого. Дръж се възпитано, но твърдо и уважавай само тези, които са пробудили усещането в теб. Уважението се заслужава! И ти самата ще трябва да си го заслужиш. Не забравяй да уважаваш честните позиции, дори и когато не ти харесват, смелото поведение, съпричастността и загрижеността. Ще бъда щастлива, ако не само ги уважаваш, но и ги притежаваш.

… Трябва да можеш да казваш „Не“, когато искаш да го кажеш. И изобщо не се срамувай от това „Не“. Да, може да те мислят за лоша, може да говорят зад гърба ти, можеш да приключиш отношения. Важното е, че си защитила своя избор. „Какво ще кажат хората“ остана за едно друго поколение. Така или иначе, хората си сменят мненията по-често, отколкото си сменят дрехите.

… Трябва да бъдеш мила. Усмихвай се на непознати. Когато нещо те радва, си го показвай, без значение как ще се приеме. Не мрънкай. Не бъди негативна. Поощрявай околните в техните действия. Помагай, когато можеш. Днес ти ще помогнеш за една мечта, утре друг ще помогне за твоята. На тоя свят са му нужни ведри хора, мрънкалници има достатъчно.

…Трябва да гледаш с пренебрежение на хулиганските геройства, с които ще се опитват да те впечатляват. Всеки може да е хулиган, защото това е най-лесният път. Силата е в това да можеш да го направиш, но да се спреш. Всеки може да се сбие, но не всеки може да се опита да изглади нещата преди да ескалират. Всеки може да не учи, но не всеки може да си седне на задника и да чете, когато душата му крещи, че иска навън.  Контролът се учи. Изборите се правят. Двете неща са твоя задача.
Ако изпитваш дискомфорт от нещо, трябва да го кажеш. Никой не е длъжен да ти чете мислите. Ако не се съобразят с твоя дискомфорт- тръгни си. Никой не е длъжен и да се съобразява с теб, но ти си длъжна да го направиш. И повече не се връщай- няма смисъл да се връщаш там, където не си се чувствала добре.

…Трябва да не се страхуваш да защитиш човек, който според теб има нужда от това. Или животно. Да, може и да те набият. Най-вероятно няма, но все пак- може. Помни, че раните по тялото зарастват, но раните в съвестта- не. В спомените ти ще остане това, че си направила правилното и няма цял живот да се питаш „Защо тогава не направих…“

…Трябва да имаш пари в себе си – винаги! И когато си в ресторант, поръчвай до толкова, до колкото ти можеш да платиш, без значение кой плаща. Така по всяко време ще можеш да си тръгнеш, ако нещо не ти хареса в поведението на хората с теб. Викаш такси, хвърляш парите и си тръгваш. И повярвай, ще спечелиш.

…Трябва винаги да предлагаш да платиш сметката си. И никога не приемай за голяма работа, ако друг я плати. Всеки може да плаща сметки и това не трябва да определя отношението ти към хората.
…Трябва да се впечатляваш от отношение, не от вещи. В годините много ще се опитват да те впечатлят с вещи.  Но най-ценните хора са тези, които не го правят- избирай тях! Дори и в кола за един милион да не говорят колко струва колата им. Дори с часовници за стотици хиляди- да не говорят колко струват часовниците им. Това са хората, които знаят, че вещите трябва да им служат, а не те да служат на вещите.

Хм, и не на последно място – когато някой те изпраща с кола, си отбележи дали те е изчакал да си влезеш във входа или си е тръгнал веднага. И ако си е тръгнал, никога повече не излизай с него. Нямаш време за някой, който няма време за твоята безопасност.

Отношение, отношение, отношение. Това е най-важното! И от околните към теб и от теб към околните. Не си позволявай лошо отношение към хора, които не са го предизвикали. Не си позволявай лошо отношение, само защото някой е с лош външен вид, проблемно тегло, няма пари за куверта на Банско… Всички имаме или ще имаме такива моменти. Глупавите хора определят отношението си по външния вид. Умните хора определят отношението си по личностните качества.

Бъди умна, не отглеждам глупачка!

Можеш да се справиш с всичко, стига да имаш правилния подход към него.
Но ако нещата се объркат до толкова, че тези съвети не помагат, не забравяй, че имаш семейство, което е до теб!

Обади се на мама! (Но я използвай само в случай на спешност!)
Източник: БЛИЦ

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?