img

Македонците в ШОК, след като откриха каменен надпис на Цар Самуил в Охрид, на който пише…

/
/
/
577 Views
loading...

Автентичен каменен надпис беше открит случайно при археологически работи в Охрид, видя Ко4.

Новината потвърждава за пореден път българския произход на последния цар от Първото българско царство. На въпросната и интересна част от надписа, ясно се разчитат думите:

„Цар Самодържец Самуил и българин”, информираха за „Фокус“ музейни служители, които изрично пожелали анонимност, за да не си загубят работата.

„Целият град знае и говори за каменния надпис, но властите го скриха и не разгласяват за находката в местните медии. Мен не ме е страх, но те молам да не пишеш фамилията ми, защото сега събирам документите за българско гражданство и могат да ми попречат“, потвърди по телефона от Охрид Борис Г.

В началото на миналия месец на хълма Плаошник над Охридското езеро, където някога е бил изграден Климентовия университет и манастира “Свети Панталеймон”, работници извършвали укрепителни дейности, когато намерили и извадили от земята част от камък с надпис от времето на цар Самуил.

Историците смятат, че находката се отнася за дарствен надпис на цар Самуил, който продължава традицията на предшествениците си: българските царе Симеон, Борис I и Петър.

Поредното археологическо доказателство – символ на българското Самуилово царство категорично осмива за пореден път изкуствено създадените и измислени твърдения на днешните македонски власти за древния произход на Македония и тезата им, че Самуил е бил македонски цар, който нямал нищо общо с някогашната българска държава.

Истинска гордост е, че българите от Първото българско царство са ни оставили такива надписи и изковавали историята и посланията си на камък – за да се знае, запази и помни до къде е стигала великата българска държава!

Източник: Брадва.бг

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook
error: Кражбата на материали от КОЧ е забранена!