Home » БЪЛГАРИЯ » МВР съобщи извънредна новина за талоните на всички шофьори! (ТАБЛИЦА)
МВР съобщи извънредна новина за талоните на всички шофьори! (ТАБЛИЦА)

МВР съобщи извънредна новина за талоните на всички шофьори! (ТАБЛИЦА)

Вписването на екокатегорията в талоните на автомобилите става само по желание на собствениците, а не е задължително, научи КОЧ

Това каза на брифинг инспектор Димитър Иванов от отдел „Пътна полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“.

На въпрос ще има ли улеснения за шофьорите относно вписването на еврокатегориите в талоните, така че да не се получават опашки в КАТ, инспектор Иванов посочи, че вписването не е задължително.

„Отразяването на екокатегориите се извършва от 2007 г. – от членството на България в ЕС. Трябва да отбележим, че голяма част от автопарка в България е от автомобили, които са втора употреба, и при внасянето им няма и не е била отразявана екокатегория“, каза още той и посочи, че към момента на регистрацията МВР не е разполагало с информация за екокатегорията.

„На този етап всеки гражданин, който пожелае, може да отрази своята екокатегория, но това не е задължително. Така че не очакваме струпване на хора в КАТ“, обясни инспектор Иванов, цитиран от Фокус.

Междувременно на сайта на МВР се появи следното съобщение:

В Република България има регистрирани автомобили, които са стари и не са произведени в съответствие с изискванията за екологична категория на двигателя.

В свидетелствата за регистрация на внесени у нас употребявани автомобили може да липсва информация за екологичната категория, поради което тя не е отразена в българското свидетелство за регистрация.

Този проблем не съществува за новите превозни средства. Те се регистрират след представяне на сертификат за съответствие, издаден от производителя. В този сертификат е записана и екологичната категория на двигателя, която е в съответствие с европейските изисквания.

Съгласно чл.54, ал.1 от Закона за местните данъци и такси, размерът на данъка се определя и се съобщава на данъчно задълженото лице от общинската администрация въз основа на данни от регистъра на пътните превозни средства, поддържан от МВР.

Когато в регистъра няма данни за екологичната категория на моторното превозно средство, се приема, че то е без екологична категория. Екологичната категория на двигателя, може да бъде вписана допълнително, по желание на собственика, след определянето й от производителя на превозното средство.

С приетите промени на чл.55, ал.1 от ЗМДТ, обнародвани в ДВ, бр. 98 от 2018 г., в сила от 01.01.2019 г., за леки и товарни автомобили с технически допустима максимална маса не повече от 3,5 т годишният данък се състои от два компонента – имуществен и екологичен, като екологичният се определя от общинския съвет, в зависимост от екологичната категория на автомобила в следните граници:

Екологична категория Коефициент
без екологична категория, с екологични категории „Евро 1“ и „Евро 2“ 1,10 – 1,40
„Евро 3“ 1,00 – 1,10
„Евро 4“ 0,80 – 1,00
„Евро 5“ 0,60 – 0,80
„Евро 6“ и „ЕЕV“ 0,40 – 0,60

Източник: БЛИЦ

Твоят коментар

About Ивана Александрова

Какво мислите?