Горещи новини

Миналата година направих 5 за проба, но май всички ще боядисам така – без цапане и буркани

Boqdisvane na velikdenski qica

Времето лети бързо, а сега наближават великденските празници. Това означава, че можем отново да се насладим на сладкия Великден и да участваме в основната битка на масата.

Затова започваме да се подготвяме за това тържество предварително. Домакините търсят нови рецепти за празнично печиво и измислят оригинални начини за боядисване на яйца. Днес от Ко4 искаме да споделим едно от тях с вас. Ще ви кажем как да боядисвате яйца с на пара без да се цапате

Ще направим това не чрез обикновено потапяне във вода, а с пара. Техниката ви позволява да постигнете зашеметяваща комбинация от цветове. Всяко яйце ще се окаже уникално и неповторимо. Сигурен съм, че те ще привлекат вниманието на всички гости. Интересувате ли се? Тогава до започваме!

Как да боядисвам яйцата по оригинален начин

Ще имаш нужда:

яйца;
оцет;
хранителни оцветители;
гевгир.

Първата стъпка е да сварите яйцата. Гответе ги точно 4 минути, след като водата заври.


Изсипете малко количество вода в тенджера и сложете на огън. Поставете гевгир отгоре. Нивото на течността трябва да е под дъното му.

Когато водата заври, намалете котлона до минимум, поставете яйцата в гевгира и ги залейте с оцет.

Сега да преминем към боята. Тя може да бъде една или няколко. Изберете различни цветове и поръсете яйцата. След това покрийте и оставете да престоят 2 минути. След като изтече определеното време, поръсете яйцата с оцет и поръсете с различен цвят багрило. Оставете ги отново покрити за 2 минути.

Можете да обърнете яйцата, за да ги оцветите от всички страни. Редувайте багрилата, като непрекъснато покривате черупките с оцет и оставяте покрити за 2 минути. Опитайте се да не смесвате твърде много цветове, пет ще бъдат повече от достатъчни.

Изплакнете боядисаните яйца внимателно под течаща вода. Не търкайте твърде силно, тъй като може да измиете боята. След като повърхността изсъхне, разтрийте черупката с памучен тампон, потопен в растително масло.

Такива багрила ми напомнят за космически снимки от книги. Някои намират прилика с модела върху мрамор. Във всеки случай яйцата изглеждат много оригинално. Предпочитате ли да използвате класически методи на рисуване или също търсите нещо ново и необичайно? Споделете любимите си техники в коментарите.

Твоят коментар

Be the first to comment on "Миналата година направих 5 за проба, но май всички ще боядисам така – без цапане и буркани"

Какво мислите?