img
Home / БЪЛГАРИЯ / Много важна информация за всички пенсионери: Който желае изчисляване на пенсията по старите правила, трябва да направи това

Много важна информация за всички пенсионери: Който желае изчисляване на пенсията по старите правила, трябва да направи това

/
/
/
287 Views

Новите пенсионери, които желаят изчисляване на пенсията по старите правила, ще попълват специален раздел от формуляра за пенсиониране, в който ще посочват това свое желание, а Националният осигурителен институт ще изчислява пенсията и по двата варианта и ще отпуска по-благоприятния за човека размер на пенсията, научи ko4

Това е заложено в окончателните поправки на Кодекса за социално осигуряване, които бяха гласувани от социалната комисия в парламента. Изборът ще бъде възможен до началото на 2023-та година. Според приетите текстове хората, които вече са подали заявления от началото на тази година, могат да изберат изчисляване по старата формула в срок от 6 месеца след влизането в сила на поправките. Депутатите одобриха и промени в закона за социално подпомагане, с които месечните социални помощи се обвързват с редовното посещаване на подготвителна група и училище, както и с полагането на общественополезен труд.

Според законопроекта детските добавки ще се отнемат от родителите и дават на учебното заведение за срок от една година, ако дадено дете отсъства поне 3 дни от детска градина или поне 5 учебни часа от училище.

За да заяви желанието си за изчисляване на пенсията по старите правила, човек трябва да попълни специалния отрязък от заявлението за отпускане на пенсия, и да приложи документи за осигурителните си доходи през трите най-добри години преди 1997-ма година. Ако разполага и с документи за годините от 97-ма до 2000-та, подаването им би улеснило служителите на НОИ, обясни пред социалната комисия Снежана Малакова, директор на правната дирекция в института.

„С подаването на заявлението стартира пенсионното производство. То продължава няколко месеца във връзка с изясняване на всички обстоятелства. Никаква промяна няма в тази посока“, каза Малакова.

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов обясни, че при посочено в заявлението изчисляване по стария начин, не се изключва изчисляването и по новата формула.

„И когато се съпоставят двата окончателни размера, НОИ да определи по-благоприятният за човека размер“, посочи Адемов.

Депутатите отхвърлиха предложение на Националната мрежа за децата, внесено от Хасан Адемов, според което детските добавки да се отнемат от родителите при допуснати 10 неизвинени отсъствия, вместо при предложените 5. От ГЕРБ припомниха, че мярката с едногодишното отнемане и пренасочване на детските добавки има за цел да респектира родителите и да ги мотивира да изпращат децата на детска градина и училище.

Източник: БЛИЦ

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар
loading...

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook
error: Кражбата на материали от КОЧ е забранена!