Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » МОЩНИ магнитни бури ще връхлетят Земята след броени часове – пазете се на тези дати!
МОЩНИ магнитни бури ще връхлетят Земята след броени часове - пазете се на тези дати!

МОЩНИ магнитни бури ще връхлетят Земята след броени часове – пазете се на тези дати!

Слънчевите изригвания предизвикват редица смущения в атмосферата и комуникациите, но влиянието им върху организма на човек също не е за подценяване.

В петък, 28-ти юли , около 15-16 часа българско време, беше регистрирано слънчево изригване от клас М4 и S2 от слънчевото петно AR3372. В резултат в Космоса беше изхвърлена плазма със скорост от 900-1000км/с, насочена към планетата ни.

Астрономите предупреждават за очаквана силна геомагнитна буря, която ще ни връхлети на 1-2 август.

Според данните от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), тя ще е от клас G1/G2. Възможно е да се усили до G3, предупреждават учените, като причината е изхвърляната нова порция материя от Слънцето.

Кога да очакваме геомагнитна буря от изригването?

Meteo Balkans направи проверка и установи, че основният му поток не е насочен към Земята, но въпреки това планетата ще усети влияние от изригването към  2-3 август  2023 г.

Какво може да ни причини магнитната буря?

Обикновено смущенията, породени от нея, влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет.

Хората, които са чувствителни към тези явления, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.

Какво представлява геомагнитната буря?

Геомагнитните бури представляват големи и резки смущения в стойностите на Земното магнитно поле, причинени от взаимодействието му със слънчевия вятър. Когато се наблюдава изригване от някоя от активните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост между 600 и 900 км/сек.

Обикновено около два дни са необходими на този поток да достигне Земята. Заредени частици успяват да проникнат през полярните области и да предизвикат образуването на мощни токови системи около екватора и полярните кръгове.

Как да се предпазим?

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките.

Не е препоръчителна консумацията на тежка храна, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?