Home » KO4 STORY » Мрачната тайна на блатните хора в Северна Европа (СНИМКИ 18+)
Мрачната тайна на блатните хора в Северна Европа (СНИМКИ 18+)
Мрачната тайна на блатните хора в Северна Европа (СНИМКИ 18+)

Мрачната тайна на блатните хора в Северна Европа (СНИМКИ 18+)

В торфените блата на някои европейски страни като Германия, Холандия, Великобритания, Ирландия, Дания и Швеция са намерени човешки останки, някои от които са доста добре запазени. Толкова добре, че когато били открити, полицията започнала разследване.

Мрачната тайна на блатните хора в Северна Европа (СНИМКИ 18+)

Едва след като учените направили анализи и определили възрастта на тези блатни тела, разследванията били закрити.

Общият брой на тези тела, открити в торфени блата из северна Европа, достига хиляда. Всички те са запазени по различни начини. Но почти всички от тях, за разлика от други древни човешки останки, имат добре запазена кожа и дори вътрешни органи. Това става възможно благодарение на дъбилните свойства на торфа и ниската температура на водата.

Мрачната тайна на блатните хора в Северна Европа (СНИМКИ 18+)

Следователно телата са били подложени на такава природна консервация и са запазени така от хиляди години. За учените тези блатни тела са от огромен интерес.

Блатните хора са били откривани предимно от работници и селяни, които са участвали в добиването на торф от местните блата. Те обаче не винаги са отделяли дължимото внимание на своите открития, не са информирали никого и просто са оставяли телата на същото място, където са били намерени. Следователно, голям брой древни останки са безвъзвратно изгубени в района на торфищата.

Но дори и тези останки, които успешно са изследвани от учените, позволяват да се установи, че мнозинството блатни хора са живели преди около 2000-2500 години. Но има и още по-древни находки: една от тях е жена от Кьолберг, която починала преди около 10 000 години. Тя принадлежи към археологическата мезолитна култура, останките от които се намират на територията на съвременна Дания.

Благодарение на проучването на храносмилателната им система е възможно да се установи дори каква храна са яли блатните хора преди смъртта им. Едно интересно откритие е изследването на стомаха на човек от Толунд, в когото са открити останки от овесена каша, състоящи се от четиридесет вида различни зърна и семена.

При други са били намерени малки кости и зеленчуци.
Чрез фрагменти от консервирани дрехи историците успяха да изяснят и допълнят знанията и идеите за костюмите, съответстващи на тези епохи.

Мрачната тайна на блатните хора в Северна Европа (СНИМКИ 18+)

В околностите на Дания е намерена и една жена от Елинг, която умряла през желязната епоха, но представлява едно от най-добре запазените тела. Нейните останки дори успяват да възстановят прическата на жената по време на смъртта й. На врата й имало въже, което показва причината за смъртта – обесване.

Причините за смъртта във всеки отделен случай са напълно различни: някои просто са се удавили в торфените блата, а други – в резултат на насилствена смърт. Някои били екзекутирани за определени престъпления, други били принесени като жертви. Сред останките са открити тела със съвсем различна възраст и социален статус.

Мрачната тайна на блатните хора в Северна Европа (СНИМКИ 18+)

Човекът от Остерби, например, само е кръстен така, но всъщност е само един череп на човек, умрял в средата на първия век от нашата ера. Най-интересното му отличие е неговата добре запазена прическа. Тя представлява сресана и вързана назад коса.

Такава прическа, както пише римският историк Тацит, е била носена от представители на племето Свеви, живеещи на територията на съвременна Източна Германия. Понастоящем останките от блатните хора се съхраняват в различни музеи в Европа.

Източник: pochivka.blitz.bg

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?