img
Home / СВЯТ / Наказват България заради изтичането на данни: Между 15 000 и 20 000 души имат копие от информацията

Наказват България заради изтичането на данни: Между 15 000 и 20 000 души имат копие от информацията

/
/
/
198 Views

„Възможно България да бъде първата държава, наказана от Европейския съюз за изтичане на данни“, каза Георги Шарков – ръководител на Лаборатория по киберсигурност в интервю за предаването „Брюксел 1” по Bulgaria ON AIR.

„Най-вероятно няма да сме само ние, които ще се самосанкционираме“, каза още Шарков по отношение на глобата, която Комисията за защита на личните данни ще наложи на НАП, научи КОЧ.

„Това не е дигитален Чернобил, бих казал, че е по-страшно от Чернобил, тъй като ние не знаем кога и какво ще се случи с тези данни“, заяви Шарков.

Той посочи, че всичко това е ясен знак, че имаме много ниска превенция, превантивни действия и киберхигиена от страна на организации и фирми, които събират, използват и комуникират с данни. „По отношение на последствията мисля, че тепърва ще виждаме изобретателност в използването на тези данни,“ каза Шарков.

Линкът с данните се е разпространявал свободно и между 15 000 и 20 000 души имат копие от тези данни, на мнение е IT експертът Борис Колев.

Според него обаче проникването в системата на Националната агенция за приходите (НАП) и разпространението на данни са две различни действия, направени от различни извършители. Според експертите е необходима масова кампания за повишаване на киберхигиената, както и смяна на паролите и личните карти на засегнатите от изтичането българи, пише actualno.com.

Лупа

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар
loading...

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook
error: Кражбата на материали от КОЧ е забранена!