Картофите са една от най-разпространените култури в България и винаги можете да се насладите на тази ароматна гарнитура.
Знаете ли, че варените картофи най-добре запазват вкусовите си качества, ако не ги държите на студ, а на тъмно място? Искаме да разсеем мита, че пресните картофи могат да се готвят само по традиционните начини, затова сме подготвили няколко бързи и лесни летни рецепти
Варени картофи с копър
Ще ви трябват
– 1-1,5 кг млади картофи
– 100-150 g масло
– сол на вкус
– копър
– 2-3 скилидки чесън
Как да си ги приготвя
Използвайте гъба, за да премахнете обелките. Измийте добре картофите и сварете в осолена вода. Докато картофите се готвят, измийте и нарежете копъра, обелете скилидките чесън и ги нарежете на много фино
Когато картофите са готови, излейте водата, добавете маслото към картофките, сложете нарязания чесън и копър. Покрийте тенджерата с капака и разклатете съдържанието й. Оставете картофите под капака в продължение на 5 минути, за да им позволите да погълнат аромата на подправките. Преди да сервирате, поставете картофите в дълбока купа и излейте маслото останало на дъното върху тях.
Печени пресни картофи
Ще ви трябват
– 1 кг млади картофи
– 5 скилидки чесън
– клонка от розмарин
– копър
– 100 г масло
– сол на вкус
– черен смлян пипер на вкус
Как да си ги приготвя
Използвайте гъба за да премахнете обелките на пресните картофи. Нарежете наполовина и сварете в кипяща солена вода, докато не омекнат (за около 10 минути). След това изсипете водата и прецедете картофите. Сложете ги в тавичка за печене, добавете счукания чесън, солта и черния пипер. Нарежете маслото на малки кубчета и разстилайте картофите върху него, добавете и розмарин. Изпратете тавичката в предварително загрята фурна на 180 градуса в продължение на 40 минути. По време на готвенето препоръчваме периодично да разбъркваме. Преди да сервирате, поръсете с нарязания копър.
Пресни картофи със сирене
Ще ви трябват
– 1 кг млади картофи
– 3-5 скилидки чесън
– 2 супени лъжици масло
– 200 г сирене
– подправки на вкус
– сол на вкус
Как да си ги приготвя
Обелете картофите с помощта на гъба. Поставете ги в осолена вряла вода и варете за 15 минути. След това изсипете водата и изцедете картофите добре Обелете и смачкайте чесъна. Поставете маслото в тавичката и пъхнете във фурната да се разтопи, добавете чесъна и оставете за 20 секунди. Сварете картофи сложете в тавичката с разтопеното масло. Нарежете сиренето на големи резени по 1,5 см широки и покрийте с тях картофите. Изпратете тавичката в предварително загрята фурна на 200 градуса и гответе, докато сиренето се стопи и придобие кафяво- златист цвят.
Пържени пресни картофи
Ще ви трябват:
– 1 кг малки млади картофи
– 2-3 супени лъжици слънчогледово масло
– копър
– сол на вкус
– 1 ч.л. масло
Как да си ги приготвя
Измийте добре и изсушете картофите. Напълнете тенджерата или дълбок тиган със слънчогледово олио. Поставете картофите с маслото и периодично разклащайте за 15-20 минути под капака. Измийте и нарежете копъра, обелете и фино нарежете чесъна. Поръсете с копър и чесън картофите, разбъркайте всичко добре и запържете под капака за няколко минути
Салата от пресни картофи
Ще ви трябват
– 500 г млади картофи
– 200 г зелен фасул
– 120 г сардина в масло
– една шепа маслини
– сок от половин лимон
– 1 супена лъжица зехтин
– сол на вкус
– черен смлян пипер на вкус
Как да си я приготвя
Измийте, нарежете на 3 части картофите и сварете. На малки парчета нарежете фасула и го пъхнете в тенджерата 3 минути преди да извадите картофите. Изцедете и охладете зеленчуците. Сложете сардината в салатата, добавете сол, черен пипер, лимонов сок и разбъркайте. Поставете фино нарязаните маслини, варените картофи и боба, добавете зехтина, разбъркайте добре, оставете за 15 минути и сервирайте.
Надяваме се, че сме запълнили вашия арсенал от успешни рецепти, които Ви предоставяме от КОЧ.
Ако ви хареса статията, кажете на приятелите си за това!