Горещи новини

Наричат го „Дърво на живота“ или „Мравчено дърво“ и помага на имунната система

Durvo na jivota pomaga za imunnata sistema

Лапачо или Тахебо е напитка, приготвена от вътрешната кора на дървото Розово лапачо, разпространено в горите на Аржентина и Перуанските Анди.

Известна е като „чая на инките“. Днес Sofia24.bg ще ви разкаже за това растение, което е известно още като „Дърво на живота“ или „Мравчено дърво“.

Смята се, че чаят от лапачо укрепва имунната система и има антимикробни, антивирусни и противогъбични свойства. То е мощен антиоксидант. Освен за чай лапачо се използва и при лечение на леки наранявания на кожата, като ухапвания от насекоми, както и за други състояния като херпес, псориазис и други. Твърди се, че лапачо има и противотуморно действие и поради това се предписва паралелно с химиотерапия, тъй като увеличава ефекта от тях, но това действие не е научно доказано и е спорно.

Лапачото съдържа органичното съединение лапачол, не съдържа кофеин и е богат на желязо, калций, манган, магнезий и други.

Има аромат, напомнящ ванилия и анасон. При консумация леко стимулира и възбужда. Действието му се засилва, когато се смеси с мате. Чай от лапачо се приготвя, като за 1 литър вода се предвиждат 2 супени лъжици лапачо. Водата се кипва, слага се чая, вари се 5 минути, отнема се от котлона и престоява 15 – 20 минути, след което се прецежда. Пие се студен или топъл. Разбира се, чаят от лапачо не е панацея, но помага при лечение, защото спомага оздравителнте процеси в организма.

С използването на лапачо като лекарствено средство не бива да се прекалява – пие се до 1 литър на ден (максимум до 6 седмици, след това 4 седмици се почива).

Чаят от лапачо помага срещу диабет, цистит, екзема, гастрит, левкемия, паркинсон, увеличена простата, псориазис, парадонтоза, кожни заболяваноя, язва на стомаха, разширени вени, противогъбично, антивирусно, противовъзпалително, антиоксидантно, антибактериално, при астма и други. Може да се използва и външно като тинктура или компрес при кожни екземи, акне и леки изгаряния.

Твоят коментар

Be the first to comment on "Наричат го „Дърво на живота“ или „Мравчено дърво“ и помага на имунната система"

Какво мислите?