Горещи новини

Нашенец от село Леденик отглежда чудотворната гъба шийтаке – единствената, която спасява онкоболни

Нашенец от село Леденик отглежда чудотворната гъба шийтаке

Японски лечебни гъби отглежда повече от 20 години Атанас Попов от великотърновското село Леденик, научи ko4.

Производителят на екзотичния мицел твърди, че те действат като имуностимулатор и помагат при много заболявания. В специално пригодена домашна лаборатория той отглежда над 30 вида гъби, които според него се използват и във фармацията.

Само на 5 километра от старата столица търновецът Атанас Попов е оборудвал малка лаборатория и произвежда мицел за най-ценните в света гъби шийтаке, майтаке и черната китайска гъба. Лечебните им свойства са познати в Азия от 5000 години и за тях е доказано, освен като профилактика, че могат да излекуват и болен със страшната диагноза рак.

Търновецът се заселил в Леденик преди доста години и превърнал едно от помещенията на къщата си в производствена база. Повече от 20 лета той проучвал и изследвал чудотворните гъби, за да стигне до уникалния начин за производство на мицел в български условия.

Попов е завършил института по хранителна промишленост в Пловдив, а през 1985 г. специализирал в Чехия тънкостите при отглеждането на безценните гъби.

Българинът получил най-голямото признание за работата си от японски професор, който лично дошъл от Страната на изгряващото слънце в Леденик, за да се убеди в технологията, която българинът патентовал. Ученият тествал мицела на нашенеца и за награда му подарил оригинална японска технология за производство на целебните гъби шийтаке, майтаке – танцуващата гъба и черната китайска гъба, известна като Окото на Юда.

Гъбата шийтаке всъщност е единствената, която подобрява състоянието на болни от рак. Свойствата ѝ се дължат на ценните полизахарид лентинан и алкалоида еритаденин. Тя съдържа ароматични аминокиселини, белтъчини и витамините А, В1, В2, В6, В12, С и Е, калций, магнезий, калий, натрий, фосфор, желязо, силиций и около 30 ензима.

Изследванията доказват, че шийтаке повишава клетъчния имунитет, влияе на високото кръвно налягане и преустановява развитието на тумори и патогенни микроби. Мицелът на другата гъба – майтаке, също се произвежда в село Леденик. Тя се препоръчва като съпътстваща терапия при онкологични заболявания и възпаления на панкреаса. Черната китайска гъба пък е мощен имуностимулатор и храната, приготвена от нея, е божествена, казва Попов, който научил няколко рецепти от японците.

Цената на мицела на шийтаке и другите китайски гъби е сравнително скромна, предвид трудното ѝ производство. Гъбата се ползва изсушена и стрита за домашна употреба. Дневната доза е около 6 грама, разтворена в хладка вода, но задължително се употребява след консултация с лекар.

retro

Твоят коментар

Be the first to comment on "Нашенец от село Леденик отглежда чудотворната гъба шийтаке – единствената, която спасява онкоболни"

Какво мислите?