img
Home / KO4 STORY / На Кръстова гора Господ лекува в съня: Нощта на 13 срещу 14 септември е изпълнена с чудеса

На Кръстова гора Господ лекува в съня: Нощта на 13 срещу 14 септември е изпълнена с чудеса

/
/
/
288 Views

София. Хиляди вярващи ще се стекат и тази година на Кръстова гора на 13 срещу 14 септември, за да измолят здраве за себе си и близките си, научи ko4.

В нощта срещу Кръстовден българи от всички краища на страната нощуват на святото място, известно с необичайно силната си енергия. Празникът се нарича още Гроздоберник. На него денят и нощта се „кръстосват“. Спазва се строг пост. И тази година пловдивският митрополит Николай ще служи под звездите пред частицата от Кръста Господен, която се съхранява на святото място. Владиката ще освети хиляди изображения на позлатеното разпятие, в което се съхранява реликвата.

Част от тях ще бъдат раздадени на място, а останалите ще са подарък за читателите на „Стандарт“ в съботния брой. От 19 ч в четвъртък дядо Николай ще отслужи празнична вечерня, в 23 ч започва утринната, а точно в полунощ е началото на Божествената света литургия в манастира „Света Троица“.

На Кръстова гора вярващите се чувстват най-близо до Бог. Не само заради високата надморска височина, но и заради магическата енергия на мястото. Богомолците се стичат на поляните около манастира „Св. Троица“ да се помолят за изцеление на телата и пречистване на душите си. Откакто на родопския връх се пази и частица от Божия кръст, мястото се прочу и в други държави. Реликвата бе дарена на Пловдивска епархия от премиера Бойко Борисов.

Легендите, но и много очевидци разказват за вълшебната сила на мястото. За вярващите най-голяма е магическата енергия на Кръстова гора в дните около празника на 14 септември. Тогава местността почернява от народ, който спи направо на поляните в подножието на върха с огромния кръст, символ на мястото. От основния храм до там се стига по стълби, които минават между 12 параклиса, носещи имената на 12-те апостоли.

В тях вярващите също могат да запалят свещ и да се помолят на спокойствие пред иконите на своя светец. На Кръстовден посетителите отнасят със себе си по едно от хилядите камъчета, пръснати наоколо, с изрисувано върху тях Разпятие.

Поверието гласи, че изцелението спохожда християните на святото място, докато спят.

В съня си те разбират как могат да се спасят от налегналата ги болест. Когато преспиш там, единственото, което се иска от теб, е да запомниш всичко, което видиш на сън, казват монасите от Кръстова гора. Хората вярват и затова идват от цяла България да търсят цяр за физическите и душевните си болежки. Всеобщата молитва продължава до зори, а очевидци разказват, че никой не усеща как минава времето – въпреки хладната нощ, вярващите не чувстват нито студ, нито умора. Кръстът зарежда с енергия за месеци напред, категорични са присъствали на тайнството. Смята се, че който е бил тук три пъти, става хаджия.

По цяла нощ под звездите народът разказва истории за чудесата, които са им се случили, след като са се помолили на святото място.

Монасите си спомнят някои от тях и също ги споделят с вярващите. 80-годишната баба Радка дошла чак от Русе, защото чула, че водата на Кръстова гора е лековита. Искала да налее малко и да занесе на внука си, който пострадал с очите. Направила го и на следващата година се върнала, за да благодари, че Бог чул молитвата й. Дядо от Пловдив пък измолил за болния си зет спасение от неизлечима болест

Чудото помогнало и на него. Редовните посетители тук са категорични, че на Кръстовден енергията на мястото е най-силна, затова толкова народ се събира в нощта на 13 срещу 14 септември. Голяма част от миряните изминават дългия път догоре само за да се заредят с енергия. И твърдят, че тя им стигала за цяла година чак до следващия Кръстовден. Някои дори оповестиха, че от силната енергия на мястото им се зареждали джиесемите.

Стандарт

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook
error: Кражбата на материали от КОЧ е забранена!