Home » БЪЛГАРИЯ » На шофьорите ще им се дореве от това, което им се готви ВИДЕО
На шофьорите ще им се дореве

На шофьорите ще им се дореве от това, което им се готви ВИДЕО

Aктовете на КАТ да се превърнат във фишове за бързо и лесно налагане на глоби на шофьоритe, научи ko4.

Предложението е заложено в проект на чисто нов закон за движение по пътищата. Той вече е предложен за обществено обсъждане, съобщава Нова тв. След като преди няколко години бе взето решение Законът за движение по пътищата да се раздели на три отделни закона, сега е взето ново решение – нормативният акт да остане един, но да е в по-опростен вариант.

Основното предложение е за всяко нарушение – дори най- тежките,  да може да се санкционира с фиш и той да може да се плати на място. Планира се и нарушителите да получават фишовете си от КАТ по имейл.

Основна задача при създаването на новия закон е бързото налагане на санкции. А целта – да отпадне чувството на безнаказаност при нарушителите. „Изключително важна част от този закон ще е и облекчаване на административно-наказателния процес.

От наистина много години в България е изключително бавен и това налага спешни мерки в тази насока”, обясни Росен Рапчев от Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата.

Той даде и конкретен пример. „Акт за установяване на административно нарушение ще се издава като фиш и няма да се чака след това втори орган да издава за констатираното нарушение наказателно постановление. А директно с констатиране на нарушението ще влиза в сила самото нарушение”, обясни Рапчев.

Дори актът да стане фиш, нарушителят няма да се размине с отнемането на точки от контролния талон. И още  – ако шофьор е бил сниман с камера на КАТ в нарушение, честитката му ще пристига по електронната поща. „Просто този закон ще бъде много по-съвременен и много по-облекчаващ и по-ясен за самите органи, които го прилагат и тези, които го спазват”, уточни експертът.

Според експертите в брашна изначално проектът е с пропуски. „Преди да пишем актове трябва да сме си свършили работата по отношение на превенцията. Органите за контрол трябва да се реформират, да се квалифицират, да се обучат и тогава да им се възлагат задачи”, обясни Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите

Сред обсъжданите предложения има и следене в реално време на техническите прегледи. И още – въвеждане на паспорт за всеки автомобил, за да се следи техническото му състояние. Пътните експерти настояват за бързина в изготвянето на новия закон.

„Трябва да се даде според нас един краен срок за приемане, в който да минат обществени обсъждания, да влезе в пленарна зала и той да стане един действащ закон”, каза Румен Дунев от  Сдружението на автоекспертите по пътна безопасност.

От Асоциацията за квалификация на автомобилистите дават още едно предложение – да не да отговарят 20 институции за безопасността на движението.

Всички заинтересовани могат да дават предложенията си до петък. След това работната група ще ги обсъжда и ще се разпишат конкретни текстове.

Блиц

Твоят коментар

About Ивана Александрова

Какво мислите?