Горещи новини

На 04.11.2023 г. е Архангелова задушница: Ето какво задължително трябва да присъства в раздавката

На 04.11.2023 г. е Архангелова задушница: Ето какво задължително трябва да присъства в раздавката

Архангеловата Задушница се пада на 4 ноември събота. Какво трябва да направите за да спазите традициите на Задушница?

Да се подготвите за ходене на гробища, където почиствате гробовете от накапалите листа. Слагате цветя, палите свещи, преливате с вода и вино, кадите с тамян.

Раздавате храна „За Бог да прости!“.

Храната включва жито, питка, баница, маслини, сладки, бонбони, плодове, всичко, което вашите близки са обичали и вие можете да купите или да приготвите.

Ако нямате време или възможност вкъщи да приготвите подавки (раздавки), които опаковате в ПВЦ кутии или кесии, не купувайте кутия с бонбони или тарелка със сладки, които раздавате по гробища, защото не е хигиенично.

По-добре е да вземете отделно опаковани бонбони, пастички, десерти или вафли.

В във всички хранителни вериги редовно правят намаления и промоции, продават и по-евтини, и по-скъпи, така че всеки може да купи.

Когато давате храната на хората, казвате „Вземете за Бог да прости“ и наричате за кого – майка, баща, баба, дядо или друг роднина.

Свещеник може да прочете молитви на гроба на вашите близки, но трябва предварително да се уговорите с него. Заплаща се такса, която ще ви кажат в храма. От няколко дни църковните такси са повишени в цялата страна.

Ако знаете, че не можете да отидете на гробища за Архангеловата Задушница, пуснете в църква суха литургия.

Предварително вкъщи си направете списък с 10 имена на ваши близки. Изписвате имената едно под друго, а най-отгоре на листа слагате кръст в средата на реда. Това показва, че ще бъдат отчетени имената на покойници.

В църква купувате и една свещ

Свещта ще бъде сложена към списъка с имената на вашите близки. Това става най-късно до петък вечерта

През нощта срещу Архангеловата Задушница списъците с имената и свещите се внасят в олтара на храма. Там преспиват, а на следващата сутрин свещениците изчитат имената.

Вие също можете да присъствате на службата в храма.

Дори и да не сте пуснали суха литургия, на 4 ноември вървете на църква, за да запалите свещи за вашите близки и да подадете нещо на вярващите или на жените, които работят в църквата.

Бог да прости всички покойници!

Твоят коментар

Be the first to comment on "На 04.11.2023 г. е Архангелова задушница: Ето какво задължително трябва да присъства в раздавката"

Какво мислите?