Home » БЪЛГАРИЯ » На 20 години наследникът на ДС Васил Терзиев си купил апартамент за 58 милиона (Снимки)
На 20 години наследникът на ДС Васил Терзиев си купил апартамент за 58 милиона (Снимки)

На 20 години наследникът на ДС Васил Терзиев си купил апартамент за 58 милиона (Снимки)

Кандидатът за кмет на София от ПП-ДБ Васил Терзиев върти крупни имотни сделки от 20-годишен.

Една от най-скъпите му недвижими придобивки е апартамент на престижната ул. „Оборище”, който той закупил през далечната 1998 г. за скандалната сума от 58 милиона тогавашни лева.

По същото време Терзиев е все още студент, но въпреки повсеместната криза, която в същия период тресе страната, успява някак да се сдобие с елитното жилище. Няколко месеца преди това прави и друг голям имотен удар, като продава друг скъп апартамент в столичния квартал „Гео Милев”.

През 2003 г. наследникът на ДС фамилия Васил се разделя с прословутия имот на ул. „Оборище”, чиято площ е 93 кв. м и отдавна вече не е негов собственик. Спечелените пари от сделката обаче отново влага в друг луксозен апартамент, отново на пъпа на София. В същата година той купува жилище от близо 90 квадрата в столичния квартал „Лозенец” на ул. „Милин камък”.

Две години по-късно инвестира и в почти четири декара земи край село Панчарево до София. Няколко месеца след това бизнесменът решава да дари апартамента в „Лозенец” на своята сестра Надежда, която е с две години по-малка от него, абсолютно безвъзмездно. През 2005 г. пък родителите му Иглика и Александър приписват на негово име жилище от 118 кв. м в квартал „Младост 1”, където Терзиев се нанася да живее.

Няколко месеца по-късно отново си купува още приблизително два декара земя до Панчарево. През 2006 г. очевидно имотните схеми на бъдещия кандидат за кмет на столицата зациклят и му се налага да ипотекира имота си в „Младост” срещу заем от банка. Минават още 2 години, докато направи поредния си „удар” и през 2008 г. той се сдобива и с 3 декара парцел за строеж в село Железница.

През следващата година Васил Терзиев се сдобива и с огромен парцел с къща близнак, състоящ се от близо 17 хиляди квадратни метра в полите на Витоша, насред елитния столичен квартал „Драгалевци”. По-късно го ипотекира срещу заем, но успява да го изплати през 2014 г. 6 години след това, през 2020-а, милионерът отново тегли кредит срещу ипотека на същия имот, която все още не е погасил. В свое интервю Терзиев разкри, че до скоро е живеел в „Младост 1”, но към днешна дата вече не пребивава в любимия си столичен квартал.

Кандидат-кметът на София наел два ВИП гроба в „Бояна”

Последната имотна придобивка на Васил Терзиев са два ВИП гробни парцела в боянското гробище в София. Той е сключил договор за наем с гробищния парк през юли тази година. Кандидатът за кмет на столицата е взел две съседни гробни места, намиращи се в непосредствена близост едно до друго.

Справка с ценоразписа в официалния сайт на гробищния парк показва, че цените им могат да варират от 5 до 20 хиляди лева за гроб, като това зависи главно от местоположението и изградената налична инфраструктура наоколо. Не е известно каква точно сума Терзиев е платил за двата гроба.

За наемане на гробно място не е необходимо наличието на смъртен случай, както и софийска адресна регистрация, уточняват още от боянското гробище.

Не е ясно с каква цел Терзиев е взел двата парцела именно сега и за кого те са предназначени. Дори и без да бъдат използвани, собственикът е длъжен да плаща такса поддръжка абсолютно всяка година. Тя възлиза на 280 лева. Ако обаче гробовете се ползват, е двойна – 560 лева. В нея са включени целогодишна поддръжка на инфраструктурата на гробищния парк, почистване на алеи и прилежащи площи, сметоизвозване и снегопочистване, осигуряване на денонощна охрана и непрекъснато видео наблюдение.

Съпругата му Милена се отказа от фамилията му

След като в разгара на предизборната си кампания Васил Терзиев се отрече от комунистическото ДС минало на своето семейство, жена му пък се е отрекла от неговата фамилия. Това става ясно от официална справка в Имотния регистър, в която са отразени всички техни общи сделки с недвижимо имущество за последните 25 години. Във всички тях съпругата на кандидата за кметския стол в София е вписана с моминската си фамилия Велчева, а не с тази на мъжа си, въпреки че двамата имат брак, а Терзиев и досега носи венчалната халка на ръката си.

През годините те са били собственици на куп имоти заедно, като многократно са теглили и ипотечни кредити от банки. В цялата документация обаче Милена никъде не е записана като Терзиева. Този факт събужда догадки дали бракът на кандидата за градоначалник на столицата е все още актуален. Припомняме, че преди месец за пръв път се заговори, че Васил Терзиев е в развод със своята дългогодишна половинка и майка на двете му дъщери Ива и Емма.

Съвсем възможно е раздялата вече да се е случила и Милена да е върнала моминската си фамилия по съдебен път, а личните й данни вече да са променени в регистрите на всички държавни административни институции, смятат запознати. Единствено в социалните мрежи съпругата на Терзиев все още се представя с неговата фамилия. Тя обаче не се е появила с него публично по време на предизборната му кампания нито веднъж, за да му окаже подкрепа. Снимки заедно в профилите им в социалните мрежи също липсват.

Милена Терзиева


Васил Терзиев и съпругата му Милена на прием преди години

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?