Горещи новини

Небинарният Немо иска трети пол в Швейцария

Nemo ot Evroviziq iska treti pol

Победителят в тазгодишното издание на песенния конкурс „Евровизия“ Немо обяви, че Швейцария се нуждае от трети пол, съобщи ДПА. Изпълнителят на песента The Code беше приветстван от стотина фенове на летището в Цюрих.

Много от почитателите на 24-годишния Немо развяваха небинарен флаг – жълта, бяла, лилава и черна хоризонтална линия.

Немо е небинарен и предпочита да бъде назоваван с местоименията they/them на английски.

Победата му в Малмьо е трета за Швейцария на „Евровизия“. Предишният път, когато страната спечели песенната надпревара, беше през 1988 г. Тогава Швейцария беше представяна от Селин Дион. Триумфът на Немо подхрани дебата за регистрирането на трети пол в Швейцария.

Аз съм категорично за признаването на трети пол, каза Немо пред радио SRF. Според изпълнителя промените трябва да започнат възможно най-бързо.

Швейцарският министър на правосъдието и полицията Бийт Янс покани Немо на среща за разговор по темата за правата на куиър общността.

Депутатът от дясната Швейцарска народна партия Барбара Щайнеман обяви, че е против легализирането на трети пол. Според нея всеки швейцарски гражданин има основни права и няма нужда от промяна в правната система „заради отделни хора“.

В съседната на Швейцария Германия е възможен изборът на опция за пол, различен от рождения, отбелязва ДПА.

По думите на Немо песента The Code е разказ за пътуване в търсене на идентичност. На сцената на „Евровизия“ изпълнителят развя швейцарския национален флаг заедно с небинарното знаме.

Дарикнюз

Твоят коментар

Be the first to comment on "Небинарният Немо иска трети пол в Швейцария"

Какво мислите?