Горещи новини

Нещата, които децата от соца можеха да правят – съгласни ли сте?

Нещата които децата от соца можеха да правят - съгласни ли сте?

Невъзможно е да се отрече, че съвременните деца и децата на социализма имат своите различия. И това е неизбежно, тъй като обществото непрекъснато се развива.

Дългите дискусии за това кое поколение е по-добро могат да продължат вечно. И в двата случая могат да бъдат посочени положителни качества. Днес ще си спомним с какво децата преди са били различни и какви умения са придобили от детството си.

Самостоятелност

Децата през социализма бяха свикнали на независимост. Позволено им бе да се разхождат навън без постоянен родителски надзор и дори да остават сами вкъщи. Това не означава, че тогава родителите са били по-малко грижовни, а по-скоро, че децата са били научени от малки да бъдат самостоятелни и отговорни.

Гладене и готвене

От първите класове децата навремето се учеха да се грижат за своите училищни униформи, да си гладят вратовръзките, а момичетата дори се учеха да пришиват яки на роклите си. Децата също се учеха да готвят отрано.

Да помагат на възрастните

Децата навремето активно участваха в поддържането на чистотата и реда не само в собствените си домове, но и в училищата. Редовните дни за почистване и участието в общественополезен труд бяха норма. Това научи децата на отговорност и солидарност.

Самостоятелно писане на домашните

Без интернет или смартфони учениците преди не можеха да обсъждат задачите с приятели или родители. Те разчитаха само на себе си и на своите съученици, за да изпълнят домашните си. Това разви уменията им за независимост и анализ.

Да търсят информация в библиотеката

Търсенето на информация преди беше по-трудоемко, отколкото днес. За да получа отговори на въпроси, трябваше да проуча много книги и литература, което допринесе за по-задълбочено разбиране на учебния материал.

Умение да се пише красиво

Имаше учебен предмет по краснопис. Всички деца бяха учени да използват правилно химикала, да пишат красиво и да не правят грешки в текста.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Нещата, които децата от соца можеха да правят – съгласни ли сте?"

Какво мислите?