img
Home / ЗА ДАМИТЕ / Не изхвърляйте мартеници, на лошо е

Не изхвърляйте мартеници, на лошо е

/
/
/
143 Views

Етнолозите разказват, че в представите на българите пролетта и лятото са били свързани в един сезон и хората са посрещали лятото на 1 март, когато на село започвала и новата стопанска година, научи ko4.

Известно е, че пробуждането на природата за нов живот вдъхва надежда за богата реколта и за щастие през идващите дни. Заедно с радостта от настъпващата селскостопанска година идва и страхът от капризите на времето. Поради тази причина един от най-известните обичаи, свързани с този първи ден на лятото, е киченето с мартеници. В миналото мартеницата е изпълнявала ролята на амулет, който задължително е трябвало да предпази този, който я носи, от беди и нещастие.

Мартеницата като всеки един дар е вид амулет, който има способността да репродуцира здраве и благополучие, така че той трябва да е наситен с изключително положителни емоции. В различните области на страната мартениците се носят според традицията. В някои краища ги носят три дни, в други райони ги свалят, когато видят първия щъркел или лястовица.

Навремето са ги носели, докато започне жътвата. Има едно правило – мартеничката никога не се хвърля, защото се вярва, че ако човек го направи, то той си изхвърля и късмета. Мартеницата задължително се закача на плодно дърво. Докато се носи, трябва да е на ръката или на гърдите. Има правило за неженени хора тя да се слага от лявата страна, а за женени – на дясната. В миналото дори е имало практика мартеницата да се окача на колана на мъжа отново като гаранция за плодородие.

Ретро

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook