Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Никога няма да отслабнете, ако в тялото ви липсват тези два минерала
Никога няма да отслабнете ако в тялото ви липсват тези два минерала

Никога няма да отслабнете, ако в тялото ви липсват тези два минерала

Специалистите предупреждават, че ако имате дефицит на два ключови минерала в организма, колкото и да се опитвате да отслабнете със строги диети, топенето на мазнини ще бъде много трудно и бавно.

Мнозина не знаят, че липсата на някои витамини и минерали в организма предизвиква непреодолимо желание и нужда от блудкава и дори нездравословна храна – казват те.

Ако искате да отслабнете, трябва да въведете в диетата си храни, които са богати на хром и цинк. В противен случай борбата ви с наднорменото тегло ще бъде трудна, продължителна и може би безуспешна – подчертават диетолозите. Хромът помага на клетките да абсорбират глюкозата и повишава чувствителността на тялото към инсулин.

Когато тялото има достатъчно хром в тялото, то използва въглехидратите като източник на енергия, без да ги превръща в мазнини. Ако ви липсва хром, постоянно изпитвате нужда от нещо сладко, не издържате на глад и тялото ви постоянно „моли“ да ядете шоколад. Минералът хром може да се намери в морски дарове, говеждо, птиче месо, тиквени семки.

Цинкът е отговорен за метаболитните процеси, особено за храносмилането на мазнини и въглехидрати. Особено допринася за физическата издръжливост, укрепване на имунитета, по-добра памет и функциониране на репродуктивната система.

Без достатъчно количество цинк в организма няма да можете да постигнете желаните резултати от диетата, която сте приложили. Богати на цинк храни са мая, сусам, тиквени семки, телешко, какао, яйчен жълтък, пълнозърнеста пшеница.

хром микроелемент

ХРОМ – е основен елемент, с помощта на който се осъществяват много функции в организма

Поради ниското минерално съдържание на почвата, както и термичната и друга обработка на хранителните продукти, се наблюдава ниско ниво на неговото представяне в храната, особено в храни, които се считат за богати източници на хром. Ето защо все по-често при хората се наблюдава недостигът му, което досега не беше често срещано явление.

Въпреки че хромът се намира в голям брой хранителни продукти, все повече експерти смятат, че много популации са изложени на риск от дефицит или имат лек до умерен дефицит.

За да се извлекат оптималните и полезни свойства на хрома при много пациенти, се препоръчва приемането му като хранителна добавка за коригиране на дефицита в организма или намаляване на риска от развитие.

Хромът е основен микроелемент, с помощта на който се изпълняват много функции в тялото. Терминът „основен“ по същество означава неспособността на тялото да произвежда този минерал (той се приема чрез храната или с хранителни добавки), а терминът микроелемент означава минерали, които са необходими в твърде ниски количества (дози), за да могат да изпълняват своите биологични функции в организма.

Голяма част от специалистите коментират все по-често неразривната връзка между дефицита на хром в организма и развитието на захарен диабет или т.нар. преддиабетни състояния (нарушена инсулинова резистентност, метаболитен синдром и др.).

липса на хром болести

Изследванията и ограничените клинични проучвания показват подобрение в профила на кръвната захар при пациенти, страдащи от диабет или инсулинова резистентност след прилагане на хром за определен период от време. По-добри резултати са наблюдавани и докладвани при хора с тежки дефицити, отколкото при пациенти с леки или умерени дефицити.

При голям дефицит на хром се наблюдават следните симптоми: промени в настроението, тревожност, промяна в апетита, гадене, слабост и бърза умора, влошаване на вида и състоянието на кожата, влошаване на глюкозния профил.

След това влошаване на състоянието на костите и намаляване на костната плътност, повишен риск от хиперхолестеролемия и развитие на атеросклероза, нарушен когнитивен статус (лоша памет, трудна концентрация), забавяне на процесите на зарастване на рани и др.

Профилактично се препоръчва промяна на хранителния режим и включване на храни, богати на хром, а при рискови пациенти и при наличие на изразен дефицит се препоръчва прием под формата на добавка.

Най-добрите естествени източници на хром чрез храната са:  зеленчуци (броколи, картофи, аспержи); плодове (грозде, портокали, ябълки, банани, сливи, бобови растения, пълнозърнести храни и ядки (особено лешници); месо (пуешко и говеждо); риба и морски дарове; яйца (в жълтъка); малки количества от микроелемента се намират и в питейната вода.

кошница зеленчуци

Дневните нужди от хром за здрави индивиди се изчисляват средно, както следва: новородени до 6-месечна възраст: 0,2 микрограма; кърмачета от 7 до 12 месеца: 5,5 микрограма; деца от 1 до 3 години: 11 микрограма; деца от 4 до 8 години: 15 микрограма;

След това, деца на възраст от 9 до 13 години: 25 микрограма за момчета и 21 микрограма за момичета; юноши между 14 и 18 години: 35 микрограма за момчета и 24 микрограма за момичета; мъже над 19 години: 35 микрограма; жени над 19 години: 25 микрограма; бременни жени: 30 микрограма; кърмене: 35 микрограма

При наличие на захарен диабет при някои пациенти под лекарски контрол се препоръчва да се приемат до 1000 микрограма дневно на един или два приема. Ако трябва да приемате добавки с хром, препоръчително е да се консултирате с Вашия лекар, за да оптимизирате терапията и да намалите риска от странични ефекти и взаимодействия. Няма стандартна препоръчителна дневна доза, като дози между 100 и 1000 микрограма на ден се считат за безопасни и ефективни.

източници хром

Най-често при пациенти с риск и предполагаеми слаби дефицити се предписват дози от 100 до 300 микрограма на ден. Често хромът се предлага в комбинация с витамин Е, витамин С, биотин, алфа липоева киселина, цинк и други елементи за по-добър ефект.

 

 

 

ЦИНК – ползи за здравето и симптоми на дефицит

Цинкът е един от най-важните минерали, които участват в множество биохимични процеси в организма и е особено важен за укрепване на имунитета и борбата с инфекциите. В тялото се намира в мозъка, мускулите, костите, бъбреците, черния дроб и очите в малки количества, достатъчни за нормалното им функциониране. Дефицитът на цинк може да причини многобройни последици.

Природни извори на цинк

Смята се, че разнообразната диета може да осигури достатъчни нужди от цинк. Храните, които са богати на цинк са: месо, риба, морски дарове, мляко и млечни продукти, яйца, ядки, зърнени култури, боб и грах, соя, бирена мая, различни семена и семена.

мляко

Поддържането и укрепването на имунитета е само едно от многото полезни ефекти на цинка, който подпомага ензимите, важни за биохимичните процеси. Важен е за синтеза на протеини и ДНК, необходим е за по-бързото заздравяване на кожни рани и запазване на вкуса и обонянието .

Цинкът също влияе върху производството на бели кръвни клетки, които са важни в борбата с инфекциите. Добавянето на цинк при хора с дефицит води до увеличаване на броя на белите кръвни клетки, като по този начин повишава устойчивостта към инфекции.

Цинкът е важен и за създаването на клетките в тялото, така че е важен във всички периоди, като се започне от развитието на детето преди раждането, след раждането, в детството и юношеството. Важен е за здравето на мъжете и по-точно за здравето на простатата. При жените облекчава менструални и предменструални болки. Укрепва зрението, костите, мускулите, косата и ноктите.

Симптоми на дефицит на цинк

Неправилното хранене и лошите навици като консумацията на алкохол са най-честата причина за недостиг на цинк в организма. Недостигът на цинк може да се разпознае по: суха и грапава кожа, чупливи нокти, бели петна по ноктите, отслабено обоняние и вкус, загуба на апетит и телесна маса, чести инфекции, трудно заздравяване на рани и кожни промени.

Възможни са и нарушения в растежа и развитието, намалена концентрация и памет, импотентност и безплодие. Липсата на цинк трябва да се компенсира преди всичко с храната, а ако няма ефект, трябва да се помисли за прием на добавки с цинк, разбира се след консултация с лекар.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?