Home » БЪЛГАРИЯ » Нова секира за българите: Месото и хлябът поскъпват след Нова година
Месото и хлябът поскъпват след Нова година
Нова секира за българите: Месото и хлябът поскъпват

Нова секира за българите: Месото и хлябът поскъпват след Нова година

Месните продукти ще поскъпнат след Нова година с около 4-5%, заяви за БНР Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите.

„15% от нашите производствени разходи са електроенергия. Няма как при предстоящото повишаване – от 80 лв. в момента ще стане 105 – 110 лв. след Нова година – няма как да не поскъпнат“, каза Урджанов. Той подчерта, че и към момента в бранша се стремят да свият разходите. Все пак той се надява да няма фалити на фирми:

„За нас е важно да няма шокови и непредвидени поскъпвания. За нас това са непредвидени разходи. Очаква ни една тежка и непредвидима година, ако продължаваме по същия начин. То не е само тока, очакваме цената на газа, тол текси, винетки и какво ли още не“.

На този етап не е обсъждан протест на месопреработвателите, разбра КОЧ.

Чака ни изключително тежка година, пълна с предизвикателства, каза също и Марияна Кукушева – председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Производителите казват, че именно те ще усетят най-сериозния удар. 10% от стойността на всяка закуска и всеки хляб е електрическа енергия.

„При всички случаи, даже поглеждайки върху Бюджет 2019, където има заложена около 4% инфлация, става ясно, че стандартът на живот в България от гледна точка на цените ще продължи да гони европейските такива. Въпросът е ние да удържим като бизнес и да се опитваме да покачваме заплащането на работниците. Независимо, че хлебарите се превърнаха в защитена професия, желаещи да работят в бранша трудно се намират“, каза Кукушева.

Тя подчерта, че тази година цената на брашното се е повишила с 35%: „Цената на енергията ще се отрази и при мелничарите и тези 35% към днешна дата очакваме да бъдат коригирани с посока нагоре от 1 януари.“

Мариана Кукушева също се надява да няма фалити на бранша. По думите й едва ли ще има и протести.

Източник: www.flashnews.bg

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?