img
Home / БЪЛГАРИЯ / Нова секира за българите! Собствениците на вили и къщи вече ще плащат по…

Нова секира за българите! Собствениците на вили и къщи вече ще плащат по…

/
/
/
1395 Views
loading...

Собствениците на вили и къщи в провинцията, които имат и други жилища, ще бъдат неприятно изненадани тази година.

Ако вторият им имот е в селище със статут на морски, планински или балнеокурорт, местният им данък ще скочи до три пъти. Например двойно и тройно ще се плаща за наследствена къща в Берковица, Кюстендил или Велинград, ако тя не се ползва като основно жилище и не е „място за настаняване“ по Закона за туризма.

В края на годината депутатите гласуваха по-високи ставки за данък сгради за над 140 населени места в България, включени в списъка на курортите. Промяната бе направена почти без никакви дебати между първо и второ четене на данъчните закони по предложение на Обединените патриоти. Мотивът за това е държавата да си прибере дължимото от апартхотелите по морето и в ски курортите, които се отдават под наем на туристи, без собствениците им да плащат на хазната, информира Вестник СЕГА.

На практика мярката обхваща много по-широк кръг имоти от апартхотелите.

В списъка на курортите с национално значение фигурират 42 селища в цялата страна. В тях общинските съвети от тази година ще налагат от 5 до 7 промила върху данъчната оценка на всеки имот, който не е основно жилище и не е регистриран като място за настаняване по Закона за туризма. Новите ставки са неколкократно по-високи от досегашните граници от 0.1 до 4.5 промила, които остават да важат за апартаменти и къщи в тези курортни селища, които се ползват като основно жилище.

Тази година предстоят местни избори и се очаква кметовете все пак да не предприемат резки увеличения.

Но дори и да приложат минималната ставка от 5 промила, тя ще е над два пъти по-голяма, като се има предвид, че 80% от местните управи до момента прилагат ставка от 2 промила. В списъка на курортите от национално значение освен морските и ски комплексите са включени още 30 градове и села – например Стрелча, Банкя, Вършец, Котел, Берковица, Павел баня, Кюстендил. Със статут на курорт с национално значение са Варна и Бургас.

Курорти от местно значение са около стотина населени места. За второ жилище в тях ставките за данък сгради вече ще са от 4.5 до 6 промила върху данъчната оценка. Промяната ще засегне почти всички градчета и села с минерални извори, както и планински селища като Априлци, Елена, Етрополе, Клисура, Копривщица.

В Закона за местните данъци и такси е записано, че новите, по-големи данъчни ставки няма да се прилагат, ако жилището се отдава под наем.

Засега не е ясно как общинските данъчни служби ще разбират кога в годишната си данъчна декларация за доходите собственикът е обявил, че отдава жилището си под наем и е платил данък за това. Декларацията за доходите се подава до 30 април, но това е и крайната дата за ползване на 5% отстъпка. Ако този срок не бъде удължен, собствениците на ваканционен имот в курортно селище хем ще платят данък за това, че са го отдавали под наем, хем ще платят двойно и тройно по-висок данък сгради към местната община.

По-високите налози за жилищата в курортите първо бяха атакувани с вето от президента, което обаче бе отхвърлено от управляващото мнозинство в парламента. След това държавният глава сезира Конституционния съд и се чака решението.

СРОКОВЕ

Срокът за ползване на 5 процента отстъпка от данъците за сгради и коли е 30 април, при условие че дължимите суми бъдат платени наведнъж. Задълженията могат да се платят и на две равни вноски – до 30 юни и до 31 октомври. За такса битови отпадъци има възможност да се плати на четири вноски: до 30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември. За нея отстъпка не се предвижда.

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook
error: Кражбата на материали от КОЧ е забранена!