Горещи новини

Нов метод – краставици в бутилки, удобно и целесъобразно

Krastavici v butilki

Всеки е чувал как се засаждат и отглеждат краставици. Винаги обаче има хора, които подхождат към процеса креативно.

Причините са различни: желание за пресни зеленчуци, но нямат градина или климатът не е твърде благоприятен за отглеждане и т.н. Така се появил нов метод – засаждане на краставици в пластмасови бутилки, който се оказа удобен и ефективен за много производители на зеленчуци.

Пластмасовите бутилки вече са адаптирани за различни нужди. Методът за отглеждане на разсад в тях е широко разпространен. Този съд е удобен, лек и практически безплатен.

Засаждането на краставици в пластмасови бутилки ви позволява да отглеждате зеленчуци на балкона в апартамента. Успешните опити за отглеждането на зеленчуци на балкона са вече известни, но по-рано за тази цел са били използвани кофи и кутии. Този съд не заема много място. През него перфектно преминават слънчевите лъчи, растенията в него се чувстват по-комфортно.

Предимства на пластмасовата бутилка:

– защитава растението от мравките, в борбата, срещу които градинарите често губят;
– спестявате вода, когато поливате. В този случай водата тече директно към корените, без да се разпространява по повърхността;
– предпазва разсада от плевели, те няма да пречат на нормалния растеж на краставиците и развитието на кореновата система, нито пък ще “отнемат” минералите, полезни за развитието на зеленчуците.

Ако сте начинаещ градинар, можете да използвате готова почва, която се продава в магазините и е предназначена за отглеждане на разсад или зеленчуци.

Ако я подготвяте сами, ще са ви необходими 4 неща:

– обикновена почва, която може да бъде взета от градината;
– изгнили листа от всякакво дърво, освен дъб и върба;
– торф;
– дренажна смес. Под нея можете да сложите обвивките от слънчоглед, люспи от яйца или торфен мъх.

Ако имате възможност, сложете пепел от бреза, тогава богатата реколта е гарантирана за вас. Винаги се старайте да подготвите високо качество на почвата, а след това отглеждането на краставици ще се проведе без усложнения.

Варианти на употреба на бутилки:

Следващата стъпка трябва да бъде подготовка на пластмасовите бутилки. Подходящи за тази цел са бутилки с капацитет от 5 или 2 литра. В петлитрови растенията ще се чувстват по-комфортно. В такава бутилка можете да засадите няколко семена или разсад, докато в двулитрова бутилка не повече от един.

Достатъчно е да отрежете горната част (1/3). Ще имате пластмасова саксия и капак. Трябва да направите дупки, за да се гарантира изтичане на излишната вода, ако случайно прекалявате с поливането.

Получените контейнери се пълнят с подготвена почва, като се разклащат малко. Уверете се, че границата на почвата е под орязания край с няколко сантиметра. Сега можете да насадите покълнали семена или предварително приготвен разсад по няколко във всяка бутилка. При засаждане в петлитрови контейнери максималният брой растения е 5 броя.

Получените саксии с краставици могат да се поставят на балкона или да се преместят в градината. Заровете съда в земята около 2/3, отгоре покрийте с капака, за да създадете оранжерийни условия за растеж и да ги предпазите от ниските температури през нощта. Когато краставиците станат по-силни, капакът се отстранява.

За пресаждане в земята се препоръчва да се направят повече дупки в бутилката или дори да се премахне дъното, като се остави само страничната част.

Пластмасовите бутилки са подходящи за производство на разсад. За тази цел бутилките не се отрязват хоризонтално, а вертикално. Напълнете съда с почва и поставете покълналите семена. Между другото, този метод за размножаване на семена е ефективен за всички култури. В такива пластмасови съдове е удобно да се отглеждат подправки и салати на балкона – те винаги ще бъдат на една ръка разстояние и свежи.

Можете да използвате бутилка, като я срежете наполовина. За да направите това, е по-добре да вземете бутилка от 2 литра. В “гърлото” – частта на бутилката с капак – сложете почвата и поставете семената в нея и излейте вода в “буркана” – другата част от бутилката и поставете “гърлото” там. Нивото на водата трябва да достига гърлото; Капачката, разбира се, трябва да бъде отстранена. Получавате система за индивидуално поливане за всеки самостоятелно направен съд. Тя е удобна, красива и компактна.

Грижа за краставиците

Краставици – растенията са нежни, обичат топлината, но не толерират директните слънчеви лъчи, така че ако отглеждате зеленчуци на балкона, то трябва да осигурите подходящо място за растеж.

Грижата за краставиците, засадени в бутилка, е почти същата, като за тези, засадени в градината.

Поливате само с вода, загрята до стайна температура. Две седмици след появата на леторастите растенията започват да се хранят, използвайте слаб разтвор на тор.

Препоръчва се да започнете с 15 гр. калий и 5 гр. амониева селитра, 30 гр. суперфосфат, 5 гр. магнезиев сулфат, разреден в кофа с вода. Внимателно поливайте, опитвайки се да не докосвате листата. След 10 дни можете да захраните с тор, който се разрежда с вода в съотношение 1:20.

Kогато се появи 3-ти лист, внимателно се отрязва, опитвайки се да не повредите стъблото. От пъпката на втория лист след 5 дни се развива странична издънка. Второто подрязване се прави по-късно на 5-ти или 6-ти лист, третото – след още 2 нови листа.

Следете за цвета на листата. Ако върху тях започнат да се появяват жълти петна – това може да бъде знак за заболяване.

Незабавно третирайте растението, в противен случай листата ще изсъхнат. За тази цел може да се използва настойка от чесън (5 счукани скилидки заливате с вряща вода и престояват около 6 часа) или люспи от лук половин литров буркан с люспи се залива с гореща вода, престоява и се разрежда 1: 2).

Инфузиите се прецеждат и се пръска долната страна на листа, където се намира вредителят.

Навременните действия и грижата за зеленчуците ви гарантират отлична реколта.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Нов метод – краставици в бутилки, удобно и целесъобразно"

Какво мислите?