Няма да спре да вали дни наред чак до този ден, обяви професор Рачев

Nqma da spre da vali kaza profesor Rachev

От днес до вторник очакваме валежи, вятър и гръмотевични бури, след което времето ще се проясни и ще се затопли. Това каза метеорологът проф. Георги Рачев в „Денят на Фокус“.

„Банските трябва да бъдат готови винаги, защото въпреки студа на други места е топло. Винаги си носете чадър, господа, защото под дъжда можеш да подслониш някоя девойка и да я изпратиш до вкъщи, до спирката, и да се появи пламък за цял живот“, пошегува се професорът.

„Много динамично време се очертава – днес минава през България циклон, който ще понижи температурите. Ще има валежи, на много места и гръмотевични бури.

За щастие на агробизнеса, валежите са добре дошли за реколтата. Те ще продължат до вторник. Беше много топла зима, април и март също бяха страшно топли за цялото човечество“, припомни проф. Рачев.

„Температурата на морската вода край Бургас вчера стигна 18 градуса. До момента април е с 5 градуса над нормата. Това е много съществено. В неделя целият Балкански полуостров и част от Италия отбелязаха своеобразни рекорди – абсолютни при това. Част от тях се доближиха до максимумите за май месец! Става все по-топло в световен мащаб с изключителна скорост – именно бързината е обезпокоителна“, отбеляз метеорологът.

След края на тази седмица до края на април ни чака нормално и малко по-топло време.

Двата големи световни модела – европейскитя и щастският, предвиждат за Европа нормална пролет. През последните 5-6 години пролетта на Балканите бе доста хладна, чак до юни, припомни още проф. Георги Рачев.

Твоят коментар

Be the first to comment on "Няма да спре да вали дни наред чак до този ден, обяви професор Рачев"

Какво мислите?