Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Орлин Павлов: 24 май е най-българската и най-истинската дата. Най-свързаната с нашия език и история.
Орлин Павлов: 24 май е най-българската и най-истинската дата. Най-свързаната с нашия език и история.

Орлин Павлов: 24 май е най-българската и най-истинската дата. Най-свързаната с нашия език и история.

Размишленията си за историческите аспекти на важните дати в българския национален календар сподели за „България Днес“ и Орлин Павлов.

„Историята, както остава, така и започва да се променя. Не знаем моите деца на какво ще бъдат свидетели. Хубаво е да запазим някакви неща, но е важно и да ги променяме“, сигурен е певецът.

„24 май е най-българската и най-истинската дата. Най-свързаната с нашия език и история. 3 март се свързва с много други неща освен България“, каза поп звездата. Неговите притеснения обаче не са свързани само с датата, а и с много други неща.

„Ние все по-често за всичко започваме да се делим на много по-малки групи. За новите идеи, за новите неща. Има логика да се смени датата на националния празник, но за съжаление, вместо да се почувстваме по-добре от това и по-горди, че сме българи, ще се разделим за пореден път на групи“, опасява се изпълнителят.

Павлов пояснява, че „много неща трябваше да бъдат свършени във времето, и то много по-отдавна, не знам защо не са го направили. А времената са такива, че се делим все повече, и ми е много тъжно от този факт“, призна той.

Дядото на певеца – летецът Павел Павлов, загива по време на служба, защитавайки българското небе. „Още преди да дойде 9 септември 1944 г., преди да се сблъскаме с комунизма… Той се оженил на 3 март и неслучайно са избрали тази дата. Всяко време с особеностите си и историческите си моменти“, смята гласовитият наследник на въздушния ас.

Нешка Робева не скри, че за нея тази промяна е със „силен политически подтекст“. „Което са решили да направят, ще бъде гласувано“, смята треньорката на „златните момичета“.

„Въпросът обаче е, че колкото повече изпростява и се опростачва нацията ни, колкото повече се замърсява с чуждици езикът ни, толкова повече нашите управници решават, че 24 май ще ни помири“, скептична е бившата грация. „Спомняте ли си, че имаше идея да се смени азбуката, защото така, както всичко ни пречи, явно ни пречи и кирилицата“, допълни Нешка Робева. Според нея е утопия да се вярва, че има нещо, което е в състояние да обедини сънародниците ни. Новата дата на националния празник също няма да го направи, убедена е легендарната треньорка.

Единственото възражение на Христо Мутафчиев към предстоящото гласуване в парламента на променената дата на българския държавен празник е, че има много по-важни неща, които трябва да се гласуват и на първо място това е бюджетът“, подчерта популярният актьор.

„Наистина 24 май е много по-подходящ за наш национален празник, защото на 3 март просто се е подписало едно споразумение, с което се прекратяват военните действия. И то е подписано от едни сили, които си разделят териториите. В момента Русия мачка Украйна. За да покажем на Русия, че не може да бъде единствената, с която се съобразяваме, нека наистина тази дата да се отнеме от календара ни и да се даде приоритет на 24 май“, мотивира се шефът на Съюза на артистите в България.

Мутафчиев наблегна на това, че „24 май е много по-чувствителна дата, която още от деца, още от училище сме я приели в сърцата си като национален празник на буквите, на писмеността“. С вълнение той си спомня и досега как в училище „Кирил и Методий“ в родното му Карлово са празнували на този ден.

„Задължително бях с изгладена бяла риза и панталон и носех знамето или съм бил барабанчик, или свирех на фанфар и много завиждах на другите деца, които бяха с лента „отличник“, спомня си Христо Мутафчиев. „Много мило ми ставаше на всеки 24 май, защото цяло Карлово, като малък град, излизаше на манифестация, след което с майка и татко отивахме на разходка на водопада над града“, умилява се и досега известният актьор.

Неговият колега от предишната генерация Георги Мамалев е категоричен, че празникът на буквите е „големият обединител на българите“.

„Тук вече няма русофили-русофоби. Това е много значим празник за българския народ и затова подкрепям изцяло тази смяна“, каза за изданието големият комик.

„Много спомени имам още от дете за този празник. Най-яркият ми спомен е от ученическите ми години, когато излизахме с класа в гората край моето родно село Мамарчево. Събирахме божури, с които се закичваше големият портрет на светите братя Кирил и Методий“, връща лентата назад ветеранът на Народния театър.

„Този празник е едно ново начало за българския народ, което ще продължи неговите възрожденски пориви и стремежи към просвета“, категоричен е Мамалев.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?