Отглеждане на картофи в чували – хитър метод, с който дори нямате нужда от градина

Kartofi v chuvali

Отглеждане на картофи в чували – по-богата реколта, върху по-малко място, изпробва Ко4

Ако не разполагате с голяма градинска площ, но мечтаете да произведете реколта от картофи, вероятно ще ви заинтересува отглеждането на картофи в чували или торби. Този необичаен начин на отглеждане на картофи ще спести много място за сметка на картофените легла, които ще бъдат “заменени” с обикновени найлонови торбички.

Вариант първи, най-лесният

Ще ви трябва голяма найлонова торба – или можете да закупите специална торба за отглеждане на картофи. Известни са случаи на успешно отглеждане на картофи дори в торби от 5-7 килограма.

Торбата трябва да се напълни с плодородна смес, състояща се от почва, компост и хумус. След това направете прорези малко по-големи от 1 клубен в торбата отстрани и засадете покълналите картофени клубени в тях. Поставете торбите на удобни за вас места – между дърветата, покрай канавките, по краищата на други насаждения.

Единственото условие: да не поставяте торбичките на сянка. Това е всичко! Между другото, прибирането на реколтата ще бъде много лесно: просто изтърсете земята от торбата. Този необичаен начин на засаждане на картофи може да донесе два пъти повече реколта от традиционното отглеждане в градината.

Вариант втори, малко по-сложен

Съществува и метод за отглеждане на картофи в торби, при който торбата не трябва да бъде напълнена изцяло с почвена смес – просто я напълнете със слой с дебелина около 10 см. След това, трябва да посадите картофените клубени и леко да ги полеете.

След като клубените поникнат някъде около 7 см, е необходимо да се извърши процесът на заземяване, поръсвайки зелените кълнове с плодородна смес до такава степен, че да се показват само малко. По този начин торбата трябва да се напълни постепенно, докато почвата достигне 10 см от горната част на торбата.

Можете да съберете пресни картофи от торбите още през месец юли, за да получите по-големи и по-зрели картофи, трябва да изчакате до края на лятото или дори началото на есента.

Прибирането на реколтата също е доста лесно: след изсъхване на върховете, просто трябва да изтръскате цялото съдържание от торбата и внимателно да извадите всички клубени от почвата.

Отглеждането на картофи в торби е прост и евтин начин, който икономисва място в градината за по-скъпи и вкусни зеленчуци и плодове. А за някои това е начин да се насладят на вкуса на самостоятелно отгледани картофи, без дори да имат градина.

Да, някои решават да отглеждат картофи в торби директно на собствения си балкон! Може би ще опитате.

Източник: Букварче

Твоят коментар

Be the first to comment on "Отглеждане на картофи в чували – хитър метод, с който дори нямате нужда от градина"

Какво мислите?