Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Откриха шокиращ ефект на смартфоните върху децата: 41% от изследваните са с аномалия на костите
шокиращ ефект на смартфоните върху децата

Откриха шокиращ ефект на смартфоните върху децата: 41% от изследваните са с аномалия на костите

Мнозина от нас днес не биха си представили живота за възможен без смартфони и другите съвременни устройства, научи ko4.  В същото време те оказват на нас силно влияние не само в психологически аспект, но и върху личното ни здраве.

Учените от Университета в Куинсленд Дейвид Шахар и Марк Сайръс направиха убедителни изводи и прогнози. В рамките на изследване с участието на 1200 участници, посветено на влиянието на смартфоните върху деца, те са открили, че при 41% от участниците е имало аномалия на костите. Израстъци, наричани остеофити, са се образували на тилната туберкула, към която са прикрепени определени шийни прешлени и мускули. Израстъците могат да достигнат до 1 см и да станат причина за чести болки в главата, информира Марица.бг.

Учените са анализирали над 900 рентгенови снимки на черепи на хора на възраст до 80 години. Тези шипове са по-разпространени, отколкото се е очаквало, и твърде често са се срещали в най-младата група на участниците. Приблизително всеки четвърти човек на възраст между 15 и 25 години има така наречените „рога“.

По думите на учените, появата на тези костни образования се обяснява с неправилната осанка заради прекомерната употреба на устройствата. В този случай човек се стреми да изнесе колкото се може повече главата си напред, силно натоварвайки гръбнака.

Остеофитите сами по себе си не са опасни, но могат да нанесат сериозни вреди на здравето. Организмът се опитва да компенсира неправилната осанка, правейки допълнително натоварване на мускулите и ставите. Това значително повишава риска от травми и заболявания на опорно-двигателния апарат. Изводът на австралийските учени е допълнителна причина за размисъл относно това до каква степен техническият прогрес влия на нас.

lupa.bg

Твоят коментар

About Ивана Александрова

Какво мислите?