img
Home / ЗА ДАМИТЕ / Отначало гостите мислеха, че това е вид кекс, а още не бяха вечеряли, но то се оказа далеч по-вкусно, отколкото мислеха

Отначало гостите мислеха, че това е вид кекс, а още не бяха вечеряли, но то се оказа далеч по-вкусно, отколкото мислеха

/
/
/
1100 Views

Искате да задоволите гастрономските си изисквания с нещо ново? Чудесно!

Пригответе си зелева сърма в кексова форма. Преди всичко ще ви трябват листата от две кисели зелки. Започвате обаче приготвянето като нарязвате на ситно 2 глави кромид лук и два броя моркови; смесвате ги с 1 чаена чаша ориз и 1 кг кайма. Запържвате тази смес от вкусотии в сгорещено олио, като сте прибавили и чаша вода и разбърквате старателно. Добавяте и сол, чер пипер и чубрица – на вкус и „плънката ви е готова!

Сега, в намаслена тавичка с „кексова“ форма, подреждате по дъното и стените й зелевите листа и полагате „плънката“ върху тях. Завивате старателно листата отгоре и ги заливате с 2 чаени чаши вода. Печете във фурната на 180 градуса в продължение на около час. Изваждате и…си „облизвате пръстите!“ След това е добре ястието да поизстине и да поканите гости, за да се насладят и те на този истински кулинарен шедьовър. Можете да го ползвате и като предястие, както и като основно ястие. Най-хубавото е, че то няма сезонност и върви през цялата година. Особено много се харесва на гостите заради оригиналната си форма и страхотният вкус. Цялото семейство го обожава, а съпругът винаги иска допълнително, защото страшно много му върви с биричката. Опитайте този специалитет – няма да съжалявате!

Нужните ви продукти, стигащи за 4 порции:

1 глава кисело зеле
1/2 кг кайма
1 ч.ч. ориз
1 морков
1/2 глава лук
1 ч.ч. вода
1 ч.л. сол
2 ч.л. целина
4 с.л. олио

Как се приготвя:

Приготвя се плънката като се запържва лукът (1/2 глава) в малко олио, докато стане златист. Добавя се настърган морков (1 бр) и той също се готви за няколко минути. След това се добавя каймата (1/2 кг) и се намачква с вилица, докато се раздели на малки парченца. След 3-4 минути се добавят оризът (1 ч.ч.) и водата, и се подправя със сол и сушена целина. Котлонът се намалява и се оставя водата да се поеме от ориза. Щом водата бъде поета, плънката се сваля от котлона и се оставя да изстине.

Във всеки лист от киселото зеле се слагат по 3-4 супени лъжици от плънката и листата се завиват на сарми. Те се подреждат в тава и се заливат с чаша вода. Добавят се 2-3 супени лъжици олио. Зелевите сарми се пекат за около 50 минути на фурна, докато водата се изпари.

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook