img
Home / ЗДРАВЕ / Отоларинголог посочи 8 грешки при лечението на ангина

Отоларинголог посочи 8 грешки при лечението на ангина

/
/
/
333 Views

Ангината е достатъчно сериозно заболяване. Нейните симптоми – висока температура (38-39 градуса), силно зачервяване, възпаление и болка в гърлото, която понякога затруднява дори преглъщането на слюнката, тежка интоксикация (човек го втриса, облива се в пот).

Освен това в сливиците в случай на ангина настъпват значителни и често необратими промени във формата им, което води до повторение на ангината и удължаване на мъчителните болки.

Ето защо не бива да допускате грешки при лечението на ангината. Кои са най-характерните грешки, заради които пациентите не могат да се отърват от болките според отоларинголозите.

Грешка 1 – не спирате да ходите на работа

Ангината е остра инфекциозна болест, която се предава от човек на човек по въздушно-капков път, така че не бива да заразявате други. Но дори и да не ви е грижа за здравето на колегите, все пак трябва да останете вкъщи. В крайна сметка, при ангина се изисква строг режим в легнало положение.

Ако по време на заболяването продължавате да водите активен начин на живот, тялото ви просто няма достатъчно сила, за да устои на бактериите, а микробите започват да се размножават особено бързо. Те вече нямат достатъчно място на повърхността на сливиците и заедно с кръвта патогените нахлуват в други органи – сърцето, бъбреците, ставите. Резултатът е тежки усложнения като ендокардит и миокардит (възпаление на сърдечния мускул и вътрешната облицовка на сърцето), ревматоиден артрит, гломерулонефрит и други възпалителни бъбречни заболявания. Но дори, ако усложненията на първо време могат да бъдат избегнати, ангината, прекарана на крак, лесно става хронична.

Грешка 2 – отказвайте да приемате антибиотици
Антибактериалните лекарства се използват при ангина в 100% от случаите. Много хора вярват, че това заболяване може да бъде вирусно по природа, но ангината е винаги бактериална инфекция (обикновено причинена от хемолитични стрептококи от група А или В, по-рядко стафилококи). И щом това е така –  няма да се размине без антибиотици. Но само лекар може да предпише антибиотици и да определи колко дълго да вземате лекарството.

Грешка 3 – спирате да пиете антибиотици веднага щом се почувствате по-добре
Дори ако ви се струва, че се чувствате добре, това не означава, че всички вредни бактерии са умрели. И ако микробите не са били напълно унищожени, веднага щом спрете да приемате лекарството, те отново ще започнат да се размножават и болестта ще се върне. Да „допиете“ останалите антибиотици няма да ви помогне – ще са необходими по-мощни средства в по-големи дози.

Грешка 4 – да омотаете около гърлото си вълнен шал
По този начин увеличавате прилива на кръв към възпаленото гърло и следователно увеличавате отока. Ако при ангина прекалите с топлинните процедури (между другото, към тях се отнася и вдишването на пара от горещи картофи), може да се развие задушаване. Не е случайно при ангина често предписват антихистамини, които действа против оток.

Грешка 5 – да се лекувате с мед и сладко от малини
Захарта и другите сладкиши са отлична хранителна среда за размножаване на бактерии. Неслучайно, когато се взема за изследване материал от гърлото, той се слага в епруветка със сладък разтвор. Там микробите се размножават особено активно, което ви позволява бързо да идентифицирате причинителя на ангина и да се предпише правилното лечение.

Грешка 6 – пиете сок от червена боровинка
При ангината е противопоказана, всяка храна, която може да раздразни възпалената лигавица на гърлото, т.е. всичко кисело, солено, пикантно, лютиво. Така че не прекалявайте с лимона в чая и с опитите да наситите тялото с витамин С с помощта на кисели сокове. Да се лекувате с греяно вино и друг алкохол също не е най-добрата идея. Всеки алкохол изгаря възпаленото гърло.

Грешка 7 – опитвате се да изчистите налепите, образувани в гърлото, с лъжица

Първо, налепите се отстраняват много трудно, затова, опитвайки се да ги откъснете, може да предизвикате кръвоизлив в гърлото. И второ, налепите създават защитно покритие върху сливиците, което предотвратява разпространението на инфекцията. Когато започнете да се възстановявате това покритие ще се откъсне от само себе си. Ето защо максималното, който може да направите, за да се отървете от налепите, е гаргара със сода или солена вода с капка йод. В този случай само тази част от налепите, която е готова да падне, ще бъде отмита. И накрая, у дома е трудно да се постигне пълна стерилност на инструментите. Следователно, опитвайки се да отстраните налепите, рискувате да вкарате допълнителна инфекция в гърлото.

Грешка 8 – лечението на болки в гърлото само с гаргара

Да гаргарата при ангина няма да увреди и дори ще подобри самочувствието – солта и содата притежава абсорбиращи свойства и се отстранява от повърхността на лигавицата бактерии и мъртви клетки, а една капка йод добавя в разтвора осигурява антисептик. Въпреки това, за да се справим с болестта само с помощта на изплаквания без антибиотици е невъзможно.

Това е важно!

Смъртоносната болест, наречена „дифтерит“ в началния етап, може да бъде маскирана като ангина. Затова е по-добре да дадете за изследване материал от гърлото, който да определи наличието на бацил на Лефлер (дифтеритен бацил). Това трябва да се направи, дори ако сте ваксинирани срещу дифтерия, – ваксината не осигурява 100% защита, въпреки че значително намалява вероятността от развитието на тежка форма на заболяването. Това изследване ще помогне не само да се изчисти съмнението за дифтерит, но и да се установи причинителят на ангината./zdrave.to

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook