Пак ли ще ядем агнешко от Нова Зеландия за Великден?

Пак ли ще ядем агнешко от Нова Зеландия за Великден?

Един от най-големите грехове на управлявалите ни партии и техните правителства в последните три десетилетия и половина след промяната е, че допуснаха да се извърши истински погром върху всекидневната храна на българина.

Пресни пастьоризирани млека с необикновена трайност, загубили напълно полезните си качества. Съответно пък уж кисели, които вместо да киселеят, сладнят, натъпкани догоре с консерванти. Вземете си кофичка от коя да е популярна марка, поставете я в хладилника си и я „забравете“ за 30-40 дни. Ще видите, че след това няма да има никаква промяна във вкуса ѝ.

Ами вносното сухо мляко, с което приготвят киселото. Кашкавали и сирена, „овкусени“ с палмови масла, да не говорим, че има и такива, които са произведени от суровини, нямащи нищо общо с млекопреработването.

Представяте ли си щанд за сирена в коя да е друга страна от Евросъюза, на която да се мъдри стока с етикет „Имитиращ продукт“? По данни на месопороизводителите едва една трета от свинското месо по магазините е българско. При говеждото нещата са още по-трагични – една четвърт.

Бързо свикнахме да ядем агнешко месо новозенландско или македонско за Великден. От другия край на света, къде е Нова Зенландия. Можем само да си представим какво съдържат месните колбаси по магазините. И колко ли е месото в българските кренвирши например, дето всяка вечер рекламите им вървят по екрана.

Има един магазин за луксозни колбаси от Италия на луди цени на ул. „Съборна“ в София, вземете си стотина грама, само за да опитате вкуса на колбаса от месо. Онзи вкус, който е бил ежедневие за нашите родители, баби и дядовци. Пък ако ви е скъпо, влезте в руските магазини „Берьозка“ и си купете най-обикновен мек салам или кренвирш и ще видите вкуса на месния продукт.

А в същото време цените на храните вървят все нагоре и нагоре. Български ябълки няма, плодовете са преобладаващо вносни. Навремето наши градинари са ходели в Западна Европа да ги учат на зеленчукопроизводство. Днес основните продукти в зеленчуковите ни магазини са вносни.

По пазарите има все още български плодове и зеленчуци, но никакъв контрол за пестициди, нитрати. Често вече се случва много купувачи на български продукти после с месеци да лекуват алергични реакции. Погромът върху българската храна е огромен и за съжаление, май е невъзможно връщане назад към нормалното производство.

Васил Неделчев, София

Твоят коментар

Be the first to comment on "Пак ли ще ядем агнешко от Нова Зеландия за Великден?"

Какво мислите?