img
Home / KO4 STORY / Пациент без дом живее вече месец в УМБАЛ Бургас

Пациент без дом живее вече месец в УМБАЛ Бургас

/
/
/
112 Views

Пациент без дом вече месец живее в УМБАЛ Бургас, научи ko4.

 60-годишния Валентин е с ампутирани крака, но ръцете му са силни, може да се обслужва сам и да работи всичко, което изисква ръчен труд, обясниха от лечебното заведение.

За проблема му алармира доц. Валентин Василев, началник на Клиниката по съдова хирургия, която е приютила бездомника. „Годишно имаме по няколко такива пациенти, които престояват с месеци. Нямат близки, или са изоставени от тях. По обясними причини не можем да настаним друг пациент в стаята на Валентин, а тя е с четири легла. Имаме чакащи пациенти за операция, така се блокира работата ни, а и самият той не иска да остава в болницата“, обясни доц. Василев.

Началникът на клиниката подчерта, че активно търсят съдействието на социалните служби, но решенията за тези болни се бавят. Освен, че няма места в социалните домове, работата на лекарите затруднява и оформянето и обработването на документацията, която е сериозна.

„Разбираме социалните, стараем се да сме толерантни, но призивът ми е да действат малко по-бързо. Нашата социална функция – операцията и лечението на тези болни, много от които са неосигурени, сме я свършили. Те вече нямат нужда от лечение, имат нужда от грижи“, каза още доц. Василев.

60-годишния мъж е безкрайно благодарен на всички в болницата и споделя, че не иска да бъде в тежест на никому. „Чувствам неудобство, макар че те се грижат за мен много добре. Много искам да бъда настанен в социалния дом в село Горица, чувал съм много добри неща за там, но все ми казват, че няма места“, казва Валентин и показва как от количката може сам да се качи на леглото.

„Бил съм в един друг дом, още когато бях само с един отрязан крак. Там е дом на ужасите, не искам да си спомням за това място. Казах на директорката – дай ми да работя, нещо да правя, картофи ли ще беля, ръцете ми са здрави, а тя ми отказа. „Болен си“ – вика, не мога да ти дам да работиш“, обясни още мъжът. Подчертава, че може сам да се грижи за себе си и би се чувствал добре навсякъде, където му дадат работа.

Puls.bg

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook
error: Кражбата на материали от КОЧ е забранена!