img
Home / ЗДРАВЕ / Пет трика, които показват колко странно работи мозъкът ви

Пет трика, които показват колко странно работи мозъкът ви

/
/
/
680 Views

1. Намаляване на болката без лекарства

Преди време учени от Оксфордския университет откриха ново болкоуспокояващо – обърнатият бинокъл. Оказва се, че когато погледнете наранена част от тялото си през обърнат бинокъл, така че тя да изглежда значително по-малка, болката в тази част чувствително намалява.

2.  Процедурата Ганцфелд

Лягате на удобно меко легло със слушалки в ушите, пускате си статичен шум от радиостанция и поставяте плътно върху очите си две половинки от топче за пинг понг. След като прекарате известно време в това състояние, започват да ви се случват странни неща.

Някои хора например виждат коне, които препускат в облаците и чуват гласове на починали близки. Оказва се, че мозъкът е пристрастен към сетивните усещания. Когато не ги получава от околната среда (затова са шумът и топчетата), той си създава собствени.

3. Ефектът Пинокио

В експеримента участват двама души, единият от които носи превръзка на очите. Те сядат на два стола, така че човекът с превръзката на очите да седи зад гърба на другия. После той трябва с кръгови движения на едната си длан да докосва върха на собствения си нос, а с другата – носа на човека пред него. Така човекът с вързаните очи получава усещането, че носът му е станал много по-дълъг. Оттам и „ефектът Пинокио”.

4. Едновременно движение

Вдигнете десния си крак на няколко сантиметра от пода и започнете да го движите в посока на часовниковата стрелка. Докато правите това, опитайте се с показалеца на дясната си ръка да изпишете във въздуха цифрата 6. Кракът ви ще започне да се движи посока, обратна на часовниковата стрелка и вие не можете да направите нищо по въпроса.

5. Игра със светлината

Този експеримент временно ще заслепи едното ви око (за около 30 секунди). Влезте в една стая, затворете вратата и изгасете лампите, така че стаята да е горе-долу тъмна. Изчакайте, докато очите ви се адаптират към тъмнината. Би трябвало да различавате силуетите на предметите от малкото светлина, която прониква под вратата.

Сега затворете дясното си око и го покрийте с ръка. Пуснете лампата, като продължавате да държите окото затворено и покрито. Изчакайте около минута, докато докато лявото ви око се адаптира към светлината. Отворете дясното око и погледнете стаята. Какво виждате? Ще ви се стори, че лявото ви око е затворено, макар и да не е.

Източник: БЛИЦ

Твоят коментар
Твоята оценка
Общо гласували

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook