Горещи новини

Пиарката Мариела Нордел проговори за Ружа Игнатова – за познанството им, последния разговор, общите проекти и още!

Пиарката Мариела Нордел проговори

Пиарката Мариела Нордел даде ексклузивно интервю за агенция ПИК, в което коментира познанството си с най-богатата българка Ружа Игнатова, която е обявена за международно издирване, научи ko4.

Нордел разкри как са се запознали с бизнесдамата, кога е бил последният им разговор и обясни защо не вижда нищо нередно в криптовалутата „OneCoin“.

– Г-жо Нордел, определихте Ружа Игнатова като изключителна жена. Каква е Вашата история с издирваната бизнесдама?

– С Ружа се запознах през 2014 година на едно парти. Тя тогава тъкмо беше напуснала KPMG и беше започнала самостоятелно работа. Беше стартирала тази нейна фирма за криптовалута. Тогава си поговорихме с нея и ми направи впечатление, че е много разумно, скромно и разбрано момиче. Родителите й бяха емигрирали в Германия, когато е била малка. Тя там е отраснала, омъжила се е за германец.

Тогава имахме нормален контакт. След това тя си разработи компанията. Нещата тръгнаха нагоре, когато преди няколко години беше пикът на виртуалните валути.

След това се срещнахме отново. Тя се свърза с мен, когато бях започнала една кампания за бездомните хора и как може да им се помогне. Аз бях започнала да развивам тази кампания и се оказа, че най-главният проблем на тези хора е, че те нямат лични карти и идентификация. Тогава първата стъпка беше да се направи такава организация, че тези хора да си възстановят идентичността. Това беше свързано със средства и Ружа беше първата и единствена, която откликна. Тя ми каза: „Какво е нужно да се направи, за да може тези хора да се интегрират отново в обществото?“

– Имали ли сте други срещи с Ружа Игнатова?

– Тя ме покани на 35-ия си рожден ден в София. Пак ми направи впечатление, че произхожда от много нормално и скромно семейство. Тогава там бяха съпругът й, майка й и баща й. Много нормални хора.

Следващата година, 2016-а, когато беше 36-ият й рожден ден, тя направи голямо парти в Лондон. Беше резервирала музеят на Виктория и Алберт. Том Джоунс беше поканен, но това беше по-скоро пиар събитие с нейни партньори.

– Имаше ли нещо свързано с Ружа Игнатова, което да Ви притеснява?

– Беше абсолютно нормална. Аз проучвах от бизнес гледна точка какво и как прави и всичко това е абсолютно легално и законно и се прави от много компании. Да, мултилевъл маркетинг е, да предлага се криптовалута, но това го правят стотици, дори и хиляди други и то много успешно.

– Експерти обаче твърдят, че в случая с „OneCoin“ криптовалута няма, а инвеститорите са купували просто някакви обучителни пакети…

– Ако се разследва самата същност, да отидем към Биткойна. Той отвори масово вратата към тези валути. От маркетинг гледна точка това е да приемаш да обменяш дадени стоки и услуги срещу други дадени стоки и услуги. Условното разменно средство е криптовалутата. Биткойн се основават на този принцип. Същото направи и Ружа, само че с „OneCoin“.

Аз една седмица проучвах идеята й. Нейната структура е на базата на мултилевъл маркетинг и се разпространява от уста на уста. Структурата е абсолютно същата като при други световни компании. Защо тогава се прилагат двойни стандарти? При Ружа гениалното беше, че тя обедини три неща в едно – обедини криптовалутата, мултилевъл маркетинга и перфектния пиар, който се направи, за да стартира този бизнес.

Ружа беше твърде успешна, защото е много добър финансист. Тя имаше много опит в големи компании, знае как действа машината и беше го направила перфектно. Някой обаче не може да й прости, че е направила такъв бум и пробив на пазара. Според мен това е абсолютно насочен черен пиар. Някой се опитва да я ликвидира и то успешно, защото виждате, че са впрегнали дори и държавни машини.

– Смятате, че бизнесът й е легален, но защо тогава брат й е арестуван, а властите в САЩ я издирват?

– В САЩ преди години имаше казус с една счетоводителка от Силистра, която работеше във фирма за хранителни добавки на евреи. Изведнъж започнаха да преследват компанията, защото разпространяват забранено вещество. Тогава не хванаха собственици, а първият имейл, който им е попаднал на тази счетоводителка и искаха да я екстрадират. Това че някой е издирван в Щатите, абсолютно не е критерий, че той е мошеник или прави нещо, което нарушава закона.

– При Ружа Игнатова обаче ситуацията е съвсем различна. Тя е създателят на тази валута и е обвинена, че е ръководител на многомилиардна пирамидална схема за продажба на измамническа криптовалута.

– Тук говорим за много пари, които изведнъж някой прави. Всичко се регулира от големите кооперации и големите акули много трудно могат да допуснат някой да дели с тях. Ружа имаше нещастието да е прекалено умна и прекалено добра в това, което прави.

Тя ще е жертва. Но първо трябва да си зададем въпроса защо тя, а защо не много други. Защото Ружа не прави нищо различно от това, което правят други големи компании съвсем легално и законно. Защо точно сега? Нейният бизнес е от 6 години и защо точно сега някой решава, че не му харесва този бизнес и тя трябва да се преследва? Трябва да се задават тези въпроси.

– Ружа Игнатова в неизвестност от 2017 година. Вие кога се чувахте с нея за последно?

– За последен път се чухме покрай кръщенето на детето й, което беше през 2016 година във вилата й в Созопол. Тогава жената ме покани, но аз нямаше как да присъствам. Тогава се чухме за последно.

Много ми е жал за нея. Тя не е измамница, не е злият гений. Тя даде работа на толкова много хора, много добър човек е и винаги е откликвала. Винаги е имала морално чувство за дълг към обществото и хората. Не е това, което я изкарват. Нейните проблеми стартираха преди година и половина. Защо започна точно сега тази масирана кампания и този черен пиар? Всичко върви по поръчка. Тази жена я готвят за жертва.

– Може би темата придоби голяма популярност, защото излезе прокурорът на Манхатън и я обвини в измами за милиарди?

– Няма измами. Аз от професионална бизнес гледна точка бях заинтересована към това, което прави. Една седмица ми отне, за да прегледам всичките й дела. Тя не обещава нищо, което да не доставя. При нея всичко е черно на бяло.

При нея нещата бяха отработени от американски юристи. Аз познавам единият, който й прави контрактите. Как може тя да работи толкова дълго време, да няма никакъв проблем и изведнъж да излезе прокурорът на Манхатън. Защо по-рано не се усетиха. Например през първата година на фирмата. Изведнъж тази мацка стана на 36-години, направи 5 милиарда и изведнъж те се усетиха, че не е както трябва.

– Казахте, че сте проучвали бизнеса й, защото сте били професионално заинтересована. Инвестирали ли сте в тази криптовалута?

– Не, не съм инвестирала.

Интервю на Асен РАШКОВ

ПИК

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Пиарката Мариела Нордел проговори за Ружа Игнатова – за познанството им, последния разговор, общите проекти и още!"

Какво мислите?