Горещи новини

Подарък за госпожата за края на учебната година – за или против? Родители пропищяха, искат им големи суми:

trqbva li da se podarqvat podaraci na uchitelite

Краят на учебната година стана повод за пореден път да се заговори за подаръците за учителите, които родителите традиционно правят на завършването на децата.

В камък на раздора се превърна по-скоро сумата, която се очаква да отделим за „благодарност“ към класната/класния, която варира в доста големи граници.

Това провокира „Телеграф“ да провери темата.

Оказа се, че масово по-напористи майки и татковци буквално рекетират останалите с високи суми от порядъка на 50-100 лв. на дете.

В социалните мрежи също е пълно с дискусии по темата „за“ и „против“ подаръка за госпожата и на каква стойност е допустимо да е той. Някои признават, че се съгласяват да дадат повече от неудобство и за да не си развалят отношенията с инициаторите на кампанията.

Каса

Във всеки клас, особено в началния курс на обучение, има каса, като за касиер обикновено се избира някой по-активен родител. От първи до четвърти клас се събират за две госпожи – за класната и за учителката от занималнята. „Телеграф“ се допита до родители и се оказа, че от семейство се събират между 30 и 50 лева, но се стига и до суми от по 100 лв. Така, ако в един клас има между 25 и 30 малчугани, изненадата за учителката може да стигне от 900 лв. до 3000 лв.

Почивки

Почти не се случва парите да се дават в брой. Обикновено се правят гифт карти, с които може да се пазарува, организира се почивка в СПА курорт или пък се купува луксозен подарък като лаптоп или бижу. Потребители в социалните мрежи пък съобщават и за случаи на покупка дори на инвестиционно злато.

Педагогът от 29 СУ „Кузман Шапкарев“ Яна Йорданова: Не бих приела скъпи дарове

“Не бих приела скъпи подаръци. Според мен това не е редно“, каза пред „Телеграф“ класната на 8 Б клас в 29 СУ „Кузман Шапкарев“ Яна Йорданова. Тя е преподавател по български език и литература, но обучава и по-малки ученици.

„Едно цвете е напълно достатъчно. Подарявали са ми и пано, изработено от самите ученици. Този подарък ме зарадва най-много, защото са проявили креативност“, допълни преподавателката.

Майката Емилиана Николова: Няма лошо, но сумата да е в разумни граници

“Не виждам нищо лошо в подаръците за учителя, особено ако детето проявява привързаност към него”, заяви Емилиана Николова, майка на първокласничка в столично училище. „Това е жест на уважение. Разбира се, сумата трябва да е в разумни граници”, допълни Николова. По думите й разумно означава не повече от 15-20 лв. от семейство. Тя е категорично против луксозните дарове за класната.

„Другото е изхвърляне”, категорична е майката. По думите й в класа на детето й подарявали на учителката или ваучер за театрална постановка, или такъв за покупка на книги. Точно такъв е бил случаят с края на учебната година. Подаръкът е придружен с цветя. Част от събраната сума отишла за почерпка на децата по случай успешното преминаване във втори клас.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Подарък за госпожата за края на учебната година – за или против? Родители пропищяха, искат им големи суми:"

Какво мислите?