Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Почина голям български актьор! Поклон пред паметта му!
Почина голям български актьор! Поклон пред паметта му!
Снимката е илюстрирана

Почина голям български актьор! Поклон пред паметта му!

На 90 години почина големият български актьор Иван Джамбазов, научи Ко4.

76 филмови роли, неизброими театрални и хиляди дублажи оставя Иван Джамбазов след себе си.

Една от първите му роли е в „Любимец №13“ където играе футболист, какъвто е бил и в реалния живот в юношеския отбор на любимия „Левски“.

Актьорската професия обаче среща Иван Джамбазов и с Апостола на свободата Левски.

Живял в три епохи – тази на Царство България, на Народната република и на демокрацията, Джамбазов има и своята история от 1943 година, когато след години разделение семейството му отива на гости при чичо му в Скопие.

И почти в края на актьорската си кариера Джамбазов изиграва запомняща се роля във филма „Корави старчета“.

Казва, че няма разбиране за кариера. Просто се явявал на всяко повикване в киното, телевизията, театъра и дублажа.

„Наистина времето много бързо лети. Има една японска поговорка, която казва така – секундите пълзят, часовете вървят, годините летят“, споделя Иван Джамбазов (30 юни 2017 г.)

Поклонението ще състои на 20 март (понеделник), от 10:00 ч., в ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Джамбазов има много роли в театъра и киното. Участва в телевизионни постановки и рецитали. Една от най-известните му роли е във филма на БНТ „Корави старчета“.

Озвучава повече от хиляда дублажа в български и чуждестранни игрални, документални, анимационни и телевизионни филми за БНТ. Най-известната му роля в дублажа е тази на д-р Сова в сериала „Болница на края на града“. Джамбазов озвучава Батман в дублажа на „Батман: Анимационният сериал“ за БНТ, правейки го един от първите актьори, които са озвучили героя в България.

Иван Джамбазов е роден на 7 септември 1932 г. в София. През 1951 г. кандидатства във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ и в Националната спортна академия. Приет е и на двете места, но избира ВИТИЗ, където завършва специалност актьорско майсторство в класа на професор Боян Дановски през 1955 г.

По разпределение играе две години в Драматичен театър „Стефан Киров“, Сливен (1955 – 1957). Осем години играе в Сатиричен театър „Алеко Константинов“ (1957 – 1966), а след това до пенсионирането си в Младежки театър „Николай Бинев“.

Член е на Съюза на българските филмови дейци (СБФД) и САБ.

Поклон пред паметта му!

Иван Джамбазов

Твоят коментар
Твоята оценка
Общо гласували

About Admin Ko4

Какво мислите?

Ko4.bg във Facebook