Home » СВЯТ » ПРАШНИТЕ АРХИВИ НА ЩАЗИ: Ето я картата на майор Владимир Путин!
Ето я картата на майор Владимир Путин

ПРАШНИТЕ АРХИВИ НА ЩАЗИ: Ето я картата на майор Владимир Путин!

В архивите на Щази е била намерена идентификационна карта от източногерманската тайна служба на името на руския президент Владимир Путин, който през 80-те години на 20 век е бил агент на КГБ в Дрезден, съобщава германският вестник „Билд“, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Изданието публикува днес снимка на картата, издадена на „майор Владимир Путин“, валидна до 1989 г., върху която са поставени подпис и печат.

Според изданието картата е била намерена сред документи от централата на Щази в Дрезден, отнасящи се до „личния състав и обучението“.

Конрад Фелбер, началник на дрезденския клон на службата, разследваща архивите на Щази, е заявил пред „Билд“, че картата е давала възможност на Путин безпрепятствено да влиза и излиза от централата. По думите му това би улеснило също вербуването на агенти, тъй като не би било нужно Путин да казва на никого, че работи за КГБ.

В коментар на публикацията на „Билд“ говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че съветският КГБ и Щази са били партньорски спецслужби, и изказа предположение, че те може да са обменяли документи за своите служители, разбра КОЧ

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?