Горещи новини

Преди да сварите яйцата за Великден, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО направете това – черупката сама ще пада като я белиш

Predi da svarite qicata za Velikden napravete tova

Преди Великден домакините трескаво споделят в социалните мрежи своите изпитани трикове за варене на яйца.

Най-честият проблем на повечето от нас е, че яйцата се напукват при варене, а кой би искал да се „чукне“ с пукнато яйце навръх най-светлия празник? Другата неприятна част идва при беленето на сварените яйца – често пъти черупката пада заедно с половината от белтъка.

Предлагаме ви няколко прости трика за избягване на подобни ситуации.

Надупчете яйцето с карфица

Ако черупките на вашите твърдо сварени яйца често се напукват и белтъците изтичат във водата, трябва да опитате този трик.

Първо яйцето трябва да е на стайна температура. Второ, преди да го сложите в тенджера, го надупчете с карфица от по-широката страна. Благодарение на това ще освободите част от въздуха, който няма да притиска отвътре черупката на яйцето с голяма сила (няма да се образува високо налягане). Това ще помогне за предотвратяване на напукване по време на варене.

Тест за свежест

Ако не сте сигурни дали едно яйце е с добро качество, направете този прост тест за свежест, като поставите яйцата във вода. Ако сложите едно яйце хоризонтално на дъното на съд с вода и след известно време то се обърне вертикално и се издигне нагоре, това означава, че е старо.

Ако поставите яйцето на дъното на съда и то лежи спокойно хоризонтално, без да се повдига, това означава, че яйцето е прясно и много годно за консумация.

„Красиво“ белене на яйца

Ако искате свареното яйце да бъде перфектно обелено (например за приготвяне на пълнени яйца), приложете тези лесни съвети.

Първо добавете една супена лъжица сол или сода към водата. Второ, след готвене почукайте яйцето отстрани на тенджерата, за да се спука черупката. Поставете такова яйце обратно във водата за няколко минути. Благодарение на това черупката почти ще се отдели от белтъка.

Свежест за дълго времe

Ако сварените яйца ще се използват след известно време, съхранявайте ги в плътно затворен съд, пълен със студена вода.

Това ще предпази яйцата от изсъхване и втвърдяване. За да се затоплят, ще бъде достатъчно да ги сложите в гореща вода за 2 минути.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Преди да сварите яйцата за Великден, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО направете това – черупката сама ще пада като я белиш"

Какво мислите?