Home » ЗА МЪЖЕТЕ » През зимния сезон пак ли ще връщаме бежанците по хотелите на морето?
През зимния сезон пак ли ще връщаме бежанците по хотелите на морето?

През зимния сезон пак ли ще връщаме бежанците по хотелите на морето?

Гняв и недоволство предизвика коментарът на една никому неизвестна довчера вицепремиерка към украинските бежанци.

Неподходящ беше тонът, неподходящи бяха дори и облеклото, прическата, визията като цяло. Липсваше държавен джип като част от картината, за да се върнем две години назад, когато изневиделица ставахме свидетели на всякакви излияния на един вече в опозиция политик.

Това, което не харесвахме, което бяхме позабравили, отново се върна нечакано и нежелано.

Украинските бежанци са сравнително добре приети в българското общество. Славяни, единоверци, хора, с които можеш да се разбереш, да разговаряш. Очевидно е, че през зимата хотелите по морето бяха най-доброто решение за тях. Така хората бяха настанени, обгрижени. А пък държавата с европейски пари можа да подпомогне хотелиерския и ресторантьорския бранш, позакъсали през последните години покрай Ковид кризата.

Спомняме си простотиите с онези 40 лева за бежанец, дето уж били откъснати от залъка на пенсионерите и децата. После стана ясно, че това не са бюджетни пари, а европейски, и проблемът заглъхна.

Министър Константинова обаче е имала достатъчно време, за да уведоми хората, че наближава активен туристически сезон, че българите и гостите на страната трябва да имат достъп до хотелите. Рано или късно бежанците ще трябва да се пренасочат на други места. Явно това не е направено, за да се стигне до тези масови бойкоти и откази днес. Но и хората са прави.

На Паничище и Рибарица е страхотно, въздухът е кристално чист, лятото е прохладно, а природата е величествена. Но как тези хора там да се интегрират?

Как да намерят работа, детски градини и училища за децата си? Затова и се заражда недоволство. И какво ще стане в късната есен, когато морският сезон ще е приключил, а започва планинският зимен? Пак ли ще ги товарим на автобуси, за да ги връщаме по Черноморието? И не ги ли превръщаме така в абсолютни бежанци, лишени от каквато и да е възможност за интеграция сред нас?

Преди повече от 100 години Яворов пише знаменитото си стихотворение „Арменци“ по повод едни други бежанци от друга народност. Техните потомци са между нас и до днес, интегрирани и част от народа ни.

Да не забравяме, че е възможно много от украинските бежанци днес да са в основата на общност, която ще е част от народа ни утре.

Стефан Георгиев, Благоевград

Твоят коментар
Твоята оценка
Общо гласували

About Цветан Славчев

Какво мислите?

Ko4.bg във Facebook