Горещи новини

Пригответе си ЕЛИКСИР на ЖИВОТА от смокинов лист: Лекува стомашна язва, бронхит, кожни заболявания и още:

Пригответе си ЕЛИКСИР на ЖИВОТА от смокинов лист: Лекува стомашна язва бронхит кожни заболявания и още:

Наберете млади листа от смокиня и ги използвайте за лечение на цялото си тяло.

Ако страдате от диабет, стомашна язва, бронхит или страдате от високо кръвно налягане, чаят от смокинови листа може да бъде правилното решение. Листата от смокиня са богати на антиоксиданти и фибри.

смокиня листа

Освен всичко друго, те съдържат витамини А, В1 и В2, както и минерали като калций, желязо, манган, фосфор, калий и натрий. Народните средства, ако се прилагат правилно, винаги са по-безопасни от синтетичните средства и всички казват, че този чай от смокинови листа действа само за няколко седмици.

Листата от смокиня можете да изсушите и сами, като вземете здрави листа, измийте ги, отцедете ги върху чиста кухненска кърпа, след което ги сложете на проветриво място и на сянка да съхнат с периодично обръщане. Чаят от смокинови листа е наричан още еликсирът на живота, защото е богат на антиоксиданти и фибри, както и на голям брой полезни съставки.

сушени листа смокиня

Въпреки че плодовете не се препоръчват за диабетици поради високото ниво на захар, смокиновото листо е здравословно и полезно за тази група хора, тъй като помага за регулирането на нивото на захарта. Чрез консумацията на този чай може да се предотврати диабет, тъй като се повишава функцията на инсулина.

Листата от смокиня се препоръчват особено при проблеми с пикочните и храносмилателния тракт. Чаят помага за намаляване на високото кръвно налягане и нивата на триглицеридите, като допълнително защитава сърцето и артериите.

смокинови листа сушени

Ползи от смокинови листа:

Регулират нивата на захарта, помагат при отслабване, стабилизират кръвното налягане, намаляват триглицеридите, укрепват костите, помагат при кожни заболявания, помагат при анемия, облекчават оплакванията от стомашна язва, предпазват от запек, подобряват здравето на сърцето и кръвоносните съдове, помагат при афти .

Зелените и черните смокинови листа се използват като лекарство, те са еднакво добри. Освен за приготвяне на чай от тях, листата могат и да се дъвчат пресни, което е чудесно при стомашни язви.

чай смокинов лист

СУШЕНЕ НА СМОКИНОВИ ЛИСТА 

Смокиновите листа могат да се берат в края на пролетта, лятото или есента. Изберете здрави и цели листа от смокиня, откъснете ги внимателно и ги поставете добре разстлани върху чиста повърхност, където ще ги изсушите.

Сушат се на сянка, на тъмно и проветриво място. Ще забележите, че листата са сухи, когато се натрошат на допир. За да ги изсушите по-бързо, можете да ги накъсате на по-малки парчета преди сушене. Когато са добре изсушени, натрошете листата на смокинята и ги съхранявайте в стъклен буркан с капак.

сушени смокинови листа

смокинов лист в буркан

ЧАЙ ОТ ЛИСТА НА СМОКИНЯ

За здравословни цели се препоръчва чай от листа на смокиня да се пие всеки ден в продължение на около един месец. След един месец редовно пиене трябва да се направи няколкоседмична пауза, за да може повторната употреба да има също толкова силен ефект, както първия път.

ПОМОЩ ПРИ ДИАБЕТ

Две чаени лъжички сухи и натрошени листа от смокиня се заливат с 200 мл преварена вода. Покрийте ги и оставете напитката да престои 10-15 минути. След това се прецежда през цедка. Пийте чаша чай всяка сутрин със закуската.

чай смокинов лист

ПОМОЩ ПРИ СТОМАШНА ЯЗВА И АФТИ В УСТНАТА КУХИНА

Всеки ден сдъвквайте добре 2 крехки млади листа от смокиня, след което ги поглъщайте. Освен че помага при стомашни язви и раздразнена лигавица, ще освежи дъха ви и ще облекчи неприятните афти.

ПОМОЩ ПРИ БРОНХИТ

Сварете 3 смокинови листа във вода с малко захар и изпийте течността.

Освен при диабет, язви, афти и бронхит, чаят се препоръчва и за по-добро здраве на сърцето, намаляване на високото кръвно налягане и като помощно средство при лечение на диабет и анемия. Пречиства целия организъм и укрепва имунната система.

чай от смокинови листа

ПЛОДОВЕ ОТ СМОКИНИ

Независимо дали са пресни или сушени, смокините са богати на много здравословни фитонутриенти, антиоксиданти и витамини. Сочната и сладка смокиня е един от първите плодове, на който са се наслаждавали нашите древни предци. В Близкия изток са открити останки от смокинови дървета на възраст над 11 000 години.

Възможно е хората да са отглеждали смокини преди пшеница, ечемик и бобови растения. Освен в средиземноморската си родина, смокините се отглеждат в много страни по света. Най-разпространеният и популярен вид е обикновената смокиня (лат. Ficus carica).

плодове смокиня

Може да даде няколкостотин плода с различен размер и цвят два пъти годишно. Зрелите смокини са камбановидни или крушовидни, със сочно месо отвътре.

Ползи за здравето от смокините

Въпреки ниското съдържание на калории (само 74 калории на 100 g), смокините съдържат разтворими диетични фибри, минерали и витамини.

Пресните смокини са ценени заради изобилието от антиоксиданти като каротини, танини, лутеин и хлорогенна киселина. Освен това пресните смокини съдържат големи количества антиоксидантни витамини като витамини А, Е и К. Антиоксидантите ни предпазват от свободните радикали, чиито разрушителни ефекти могат да доведат до преждевременно стареене, деменция, сърдечни заболявания и др.

зелени смокини

В същото време изследванията показват, че хлорогеновата киселина балансира нивото на захарта в организма. Смокините, както и други храни, богати на растителни фибри, помагат при отслабване и поддържане на желаното телесно тегло.

В смокините са открити и съединения с противоракови ефекти – бензалдехид и кумарини. Предварителните здравни изследвания потвърждават потенциалните ефекти на тези съединения върху карциномите на простатата и кожата. Смокините решават проблема с мазоли и брадавици.

Срежете наполовина прясна смокиня и я наложете върху болното място, след което пренощувайте с тази лапа. На сутринта отстранете смокинята и измийте краката си с топла вода. След това опитайте да премахнете твърдата кожа/брадавицата. По-тежките случаи може да изискват до пет такива лечения.

ЗАБЕЛЕЖКА: Всички изброени рецепти са от народната, природна медицина. Преди употреба всеки трябва да се консултира с лекар.

Твоят коментар

Be the first to comment on "Пригответе си ЕЛИКСИР на ЖИВОТА от смокинов лист: Лекува стомашна язва, бронхит, кожни заболявания и още:"

Какво мислите?