Home » БЪЛГАРИЯ » Проф. Александър Цанков от Базел: Рисковата група за К-19 – мъже със свръхтегло, група А, с високо кръвно
Рисковата група за К-19

Проф. Александър Цанков от Базел: Рисковата група за К-19 – мъже със свръхтегло, група А, с високо кръвно

Тежките случаи на протичане на коронавирусната инфекция са свързани с проблеми в кръвоносните съдове, с кръвосъсирването и кръвоснабдяването. 

Това показват изследвания на починали пациенти в Швейцария, научи КОЧ.

Рисковите фактори са тези, които намаляват функционалността на клетките, „тапициращи“ вътрешната страна на кръвоносните съдове. „Вероятно основната цел на коронавируса в нашето тяло са клетките, които „тапицират“ кръвоносните съдове. Ако тези клетки са били изложени години наред на висок холестерин, на високо кръвно или имат генетични проблеми, които не ги правят толкова стабилни, тогава толерантността ни към този вирус е много малка“, заяви пред БНР проф. д-р Александър Цанков, ръководител на Отдела по аутопсия в Университетската клиника в Базел, Швейцария.

„Все още сме далеч от това да имаме ясен кръвен показател, който да каже – да, това е рисковата група. Рисковата група клинично много лесно се идентифицира – големи, едри мъже със свръхтегло, група А, с високо кръвно. Това е със сигурност рискова популация“, каза проф. Цанков.

Заедно с лекари от съседния кантон екипът на проф. Цанков е изследвал общо 21 починали от Ковид-19. Под микроскоп е бил регистриран кръвен застой в белите дробове на починалите пациенти.

„Това, което ни учуди, е, че в повечето случаи не се виждаха възпалителни заболявания, а по-скоро промени на алвеоларните мембрани, на дихателните мембрани във въздушните мехурчета на белия дроб и най-важното – промени в малките кръвоносни съдове на тези алвеоли“, посочи специалистът.

Освен това патолозите в Базел и Цюрих са засекли и малки съсиреци в кръвоносните съдове на бъбреците и червата на починалите. Именно нарушеното кръвоснабдяване е една от причините за тежкото протичане на болестта.

Едва 15% от аутопсираните от екипа на д-р Цанков са имали хронични белодробни заболявания като основен проблем. Като рискови фактори се налагат артериалната хипертония, свръхтеглото, мъжкият пол, повишената възраст, сърдечносъдовите заболявания. 17:4 е било съотношението мъже – жени сред изследваните починали. Преобладаващи са хората от кръвна група А, която се отличава с по-активна съсирваемост на кръвта.

ретро

Твоят коментар

About Ивана Александрова

Какво мислите?